Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.06.2008

Adrian Severin: Autorităţile din Moldova doresc să creeze o naţiune de homo sovieticus

Adrian Severin: Autorităţile din Moldova doresc să creeze o naţiune de homo sovieticus

„Moldova are de ales: fie că se europenizează, fie că se transnistrizează”, a declarat liderul grupului social-democrate din România in cadrul Parlamentului European, Adrian Severin, într-un interviu publicaţiei britanice „EurActiv .

Potrivit lui, în ceea ce priveşte aderarea la UE cazul Moldovei este unul mai facil decât cel al Ucrainei, deoarece este o ţara mai mică. „Pe de alta partă, cazul e mai dificil deoarece Moldova este ostaticul problemei transnistrene”, notează Severin.

„Lupta lor de a-şi pastra unitatea în cadrul frontierelor inventate de Stalin îi împiedică să obţină  progrese suficiente în ceea ce priveşte democraţia, economia de piaţă şi chiar conştiinţa naţională. Mi-e teama că actualele autorităţi doresc să creeze o naţiune de homo sovieticus. Atunci când îi pun la îndoială originile româneşti, ei nu-şi apara statul, pentru ca România nu atentează la statalitatea Moldovei. De fapt, ei lupta împotriva propriei identităţi culturale şi, de vreme ce toţi avem nevoie de o identitate culturală, ei vor încerca să inventeze un popor artificial”, a spus Adrian Severin.

Întrebat daca Stalin este cel care a inventat „limba moldovenească”, Adrian Severin a răspuns: „Absolut. În timp ce poporul din Republica Moldova vorbeşte limba română ei o numesc moldovenească. Am rude în acea regiune şi noi vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi cuvinte şi în română, şi în şi în limba pe care ei o numesc moldovenească. Ceea ce mă deranjează foarte mult este faptul că acel concept stalinist menit să separe o naţiunine culturală a fot preluat accidental şi de UE. Marea problemă este că moldovenii trebuie să-şi recunoască identitatea lor, aşa cum doresc ei, neimpuşi de nimeni, dar nu ca un popor sovietic, pentru care nu există absolut niciun temei”.

Adrian Severin consideră că Moldovei trebuie să i se acorde perspective europene şi mijloace europene pentru a progresa. „Trebuie să încercăm să decupăm dezvoltarea Moldovei de problema transnistreană. De asemenea, trebuie să încercăm să ajungem la un acord cu Rusia, deoarece toate ocnflictele îngheţate din această zonă fac parte dintr-o singură problemă: statutul post-imperial/post-sovietic al Federaţiei Ruse pe glob”, a conchis eurodeputatul Adrian Severin.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus