Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.06.2008

Autorităţile moldovene au criticat dur recenta majorare a preţurilor la zahăr, dar nu pot asigura reducerea lor

Autorităţile moldovene au criticat dur recenta majorare a preţurilor la zahăr, dar nu pot asigura reducerea lor

„Sunt nişte acţiuni speculative ale unor intermediari care au destabilizat piaţa şi este o încălcare a normelor legale”, a declarat marţi, directorul direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministeruui Economiei şi Comerţului, Octavian Calmâc, referindu-se la recenta majorare a preţurilor la zahăr cu 30-50%.

În cadrul şedinţei Clubului ziariştilor economişti Octavian Calmâc a confirmat declaraţia producătorilor de zahăr din Moldova, potrivit căreia nu există motive pentru scumpirea zahărului.

“În prezent pe piaţă suint suficiente stocuri de zahăr pentru a asigura consumul intern până la zahărul din roada nouă”, a spus Calmâc, precizând că preţul la depozitele producătorilor constituie 9,10 lei, iar la depozitele comerciale angro din Chişinău un kg de zahăr costă 9,35 lei. Reieşind din mărimea valoarii adăugate, care nu poate depăşi 20%, preţul final al zahărului în reţelele de comercializare cu amănuntul nu trebuie să depăşească 11,25-11,5 lei.

Întrebat dacă se înreprind măsuri împotriva celor care ridică neîntemeiat preţul la zahăr, Calmâc a asigurat că organele abiltate deja de ocupă de acest lucru, însă nu a putut da asigurări că preţul la zahăr va scădea. În prezent 1 kg de zahăr poate fi cumpărat cu 15-18 lei.

Totodată, Calmâc a menţionat că în ultimul timp s-au înregistrat exporturi considerabile de zahăr din Republica Moldova în ţările Uniunii Europene, însă deficitul apărut a fost acoperit cu importuri din Belarus. „Însă în această ţară, zahărul este mai ieftin decât în Republica Moldova, prin urmare importurile respective nu aveau cum să ducă la o scumpire atât mare”, a notat Octavian Calmâc.

Referindu-se la valrificarea cotei la zahăr la export oferită de UE în condiţii preferenţiale, Camâc a spus că aceasta a fost valorificată în proporţie de 50%, Moldova exportând 7,5 mii tone de zahăr în România.

Totodată, el a precizat că de la 1 martie până la 1 iunie 2008, exporturile de vinuri în regim preferenţial a fost valorificat în proporţie de 35% din cota de 600 mii decalitri oferite Moldovei de către UE pentru anul curent. Ponderea majoră în derularea exporturilor de vinuri pe piaţa ţărilor UE o deţine compania ÎM„Vinăria-Bostavan”. Potrivit lui Calmâc, principalele pieţe de export pentru produsele vinicole moldoveneşti sunt ţările din Europa de Nord, Ţările Baltice, Marea Britanie şi România. Potrivit lui, cota la vinuri ar putea fi valorificată către luna august curent.

Calmâc a menţionat că în cazul valorificării depline a cotelor existente la vinuri şi zahăr, producătorii din Moldova ar putea exporta aceste produse în regim liber, achitând taxe de export de 13-32 euro pentru 1 decalitru de vin şi 429 euro pentru o tonă de zahăr.

Referindu-se la valorificarea cotelor la export a produselor animaliere (carne, produse din carne şi puă de pasăre) în condiţii preferenţiale, Octavian Calmâc a spus că deocadată cotele nu au fost valificate, deoarece produsele animaliere moldoveneşti nu corespund standardelor UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus