Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.06.2008

NG: Republicile nerecunoscute cad în braţele Occidentului

Politica inconsecventă a Rusiei faţă de statele nerecunoscute pe teritoriul CSI ar putea conduce la distanţarea lor de Moscova. Nesesizând acţiuni concrete din partea Mosocvei, Transnistria şi Abhazia caută protecţie la Bruxelles şi Washington, scrie luni, publicaţia rusă „Nezavisimaia Gazeta” , făcând trimitere la surse din cadrul parlamentelor din Transnistria şi Abhazia.   

Tiraspolul poartă negocieri active cu UE pirvind viitorul său statut, în rezultat, Bruxellesul a decis să aloce bani pentru reglementarea transnistreană şi va crea un fond în acest sens.   Suhumi, în pofida reuşitei pe direcţia rusă, de asemenea, a început dialogul cu Occidentul, în cazul în care Moscova va tărăgăna cu acordarea preferinţelor promise Abhaziei şi Oseiei de Sud. „Transnsitria va activa pe toate direcţiile, inclusiv cu Uniunea Europeană”, a declarat pentru NG, fosul preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol Grigori Maracuţa. „Dar ce ne rămâne dacă Rusia practic ne-a lăsat unul la unul cu Moldova? Şi ce e rău în faptul că Transnistria va adopta cursul spre integrarea europeană, ceea ce ne se propune foarte activ în ultimul timp”, a menţionat  Marakuţa. Precum au comunicat surse dn cadrul sovietului suprem de la Tiraspol,  Uniunea Europeană lucrează foarte activ în ultimul timp în regiune. Reprezentanţii UE încearcă să informeze populaţia despre faptul că în cazul aderării Transnistriei la UE (este menţionată atât varianta integrării în UE în componenţa Moldovei, cât şi autonom) drepturile ruşilor şi ucrainenilor vor fi respectate garantat, deoarece minorităţilor naţionale în UE lise acordă o atenţie deosebită.

Potrivit sursei citate, garanţia UE înseamnă mult mai mult pentru transnistreni decât garanţia Rusiei sau a Ucrainei, care promit Transnistriei să ţină sub control această problemă după unificarea cu Moldova. Însă la Tiraspol asemenea afirmaţii sunt privite sceptic. Totodadă, asigurările similiare din partea europenilor sunt primite cu mult  interes de către transnistreni.   În opinia diplomatului rus Mihail Demurin, Rusia ar trebui să recunoască republicile nerecunoscute din CSI. „Aşteptarea timpurilor mai bune, când Rusia va deveni bogată, puternică şi atractivă, ar fi contraproduciv din punct de vedere politic: către acel moment tehnologiile politice ale Occidentului vor finaliza proceul de reformatare a elitelor şi a instituiilor sociale în Georgia şi Moldova, întărind definitiv poziţia antirusească în caliatate de bază  a existenţei lor. Repsingând Transnistria, Anhazia şi Osetia de Sud, noi nu apropiem nici cu o iotă probabilitatea că metropolele mici vor alege proiectul nostru de integrare (pe care deocamdată nu-l cunoaşte nimeni) şi nici nu ne sporim respecul faţă de noi”,  a mai spus dipomatul rus. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus