Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.06.2008

Ziua: Voronin, cu para la UE

Nemultumit de Bucuresti, liderul de la Chisinau se plange Bruxelles-ului, urmarind legalizarea sinistrei mosteniri sovietice

Comunistul rusofon Vladimir Voronin a recunoscut, la finalul saptamanii trecute, ca a denuntat in termeni duri pozitia Romaniei intr-o recenta scrisoare adresata liderilor tarilor Uniunii Europene, exclamand in limba rusa: "Slava Domnului ca macar raul Prut este intre Republica Moldova si Romania". Declaratiile lui Voronin vin pe fondul reactivarii planului "Kozak 2" de federalizare a Republicii Moldova.

Vladimir Voronin a precizat in cadrul emisiunii "Convorbiri cu presedintele", difuzata de postul de televiziune de limba rusa NIT TV din Republica Moldova, ca s-a plans de Romania, intr-o scrisoare pe care a adresat-o tuturor presedintilor din statele membre ale UE. Facand referire la Tratatul de frontiera cu Romania, Voronin a adaugat triumfator, in limba rusa: "Slava Domnului ca macar raul Prut este intre Republica Moldova si Romania", acuzand Bucurestiul ca "nu vrea sa semneze, desi a semnat cu toti vecinii". "Umblam cu proiectul acestui acord de colo-colo, adica de la Chisinau la Bucuresti, de la Bucuresti la Chisinau. (...) Romania spune ca a trecut moda la acorduri, da' cu rusii au semnat, cu ucrainenii au semnat, cu ungurii necatand la Transilvania au semnat. Acolo moda merge mai departe, da' pentru noi a trecut moda. Parca aceste chestii in istoria relatiilor bilaterale ale statelor se fac dupa moda!", a precizat fostul general de militie sovietic Voronin. "Cum sa semnam Conventia privind micul trafic, daca noi nu avem frontiera?", a intrebat retoric presedintele moldovean. "Trebuie mai intai sa delimitam foarte clar care este frontiera noastra. Apoi sa semnam si alte tratate. Acum, de unde sa incepem a numara acesti 50 de km?", a continuat Voronin. Liderul comunistilor de peste Prut a mai precizat ca i-a facut o oferta presedintelui Traian Basescu ca in document sa nu figureze limba moldoveneasca, ci sa fie scris " limba de stat", Basescu refuzand categoric aceasta formulare.

Jalba de peste Prut

"Eu am scris o scrisoare speciala in care am reflectat relatiile moldo-romane pe parcursul anilor de independenta pentru toti cei 27 de presedinti ai tarilor membre ale UE si prin intemediul ambasadorilor nostri am adus scrisoarea in birou la fiecare dintre cei 27 de presedinti" a declarat Voronin. "Pana si SUA nu au mai rezistat si au facut o declaratie pe acest subiect" a adaugat Voronin, facand referire la declaratia adjunctului consilierului secretarului de stat al SUA pe probleme ale democratiei si drepturilor omului, David Kramer. Acesta precizase intr-un interviu acordat postului moldovenesc de televiziune N4 ca "autoritatile din cele doua tari ne-au asigurat ca negocierile privind semnarea Tratatului de frontiera au fost finalizate in proportie de 95%", adaugand ca "dupa semnarea lui va deveni posibila si semnarea tratatului de baza intre Republica Moldova si Romania, ceea ce va permite ameliorarea relatiilor bilaterale". Presedintele Traian Basescu a declarat anterior ca "un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate. Noi am recunoscut imediat dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care sa vizeze frontiera de stat romano-moldoveneasca". "Nu cred ca este nevoie sa consolidam prin propria noastra vointa un act din perioada celui de-al doilea razboi mondial, pe care nici unul dintre noi nu-l accepta ca fiind valid si legal", a adaugat Basescu, referindu-se la Pactul Ribbentrop-Molotov.

Sursa: Ziua

Mihai ISAC 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus