Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.05.2008

NewsIn: Declaraţiile unui deputat rus nemulţumesc Chişinăul şi Tiraspolul, însă din motive diferite

Declaraţiile unui influent parlamentar rus referitoare la un plan de reglementare pentru Transnistria au strânit reacţii vehemente atât la Chişinău, unde ideea de federalizare a fost respinsă categoric, cât şi la Tiraspol, unde nemulţumirea este legată de refuzarea independenţei.

Chişinăul neagă categoric că ar fi de acord să stabilească relaţii federative cu Transnistria şi să-i confere drept de veto pe subiecte de securitate şi politică externă, afirmând că singurul statut în discuţie este cel votat de Parlament şi anume autonomia regiunii.

Consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk a declarat pentru NewsIn că asemenea informaţii sunt "nişte provocări venite de la Tiraspol şi sunt plasate în presă de către factorii care doresc torpilarea reglementării transnistrene".

Potrivit agenţiei Novîi Reghion, dar şi altor medii de informare din Transnistria, influentul deputat rus Aleksei Ostrovski, preşedintele Comitetului pentru relaţii cu CSI din Duma de Stat, a declarat joi la Tiraspol, referindu-se la întrevederea avută în ajun cu preşedintele Voronin, că autorităţile moldovene sunt gata să stabilească relaţii federative cu Transnistria, să acorde drept de veto Tiraspolului în sfere ca securitatea naţională, apărarea, politica externă, în chestiuni legate de neutralitate şi aderarea la diverse organizaţii politice, militare sau economice, dar şi să "ridice statutul limbii ruse". Ostrovski a declarat, de asemenea, că Tiraspolul ar trebui să renunţe la idea de independenţă şi a vorbit, pentru prima dată din partea unui oficial rus, despre "pachetul de acorduri de reglementare". Termenul este folosit de negociatorii de la Chişinău pentru setul de propuneri pe care încearcă să-l promoveze de aproximativ doi ani pe lângă administraţia de la Kremlin şi până în prezent nu a fost din principiu utilizat de partea rusă. 

Consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk a declarat pentru NewsIn că o parte din declaraţiile lui Ostrovski corespund într-adevăr viziunii Chişinăului asupra reglementării conflictului transnistrean, în special aspectul ce ţine de respectarea integrităţii teritoriale a ţării şi nevoia de a pune la fundamentul acestei reglemetări pachetul de documente propus de Chişinău.

"Celelalte aspecte însă sunt, în opinia mea, nişte provocări ale părţii transnistrene. Chişinăul a adoptat în 2005 legea cu privire la principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene, care prevede acordarea Transnistriei a unui statut de autonomie, dar şi transparenţa procesului de negocieri, lege şi principii de care este hotărât să se ghideze şi în continuare. Este o poziţie solid garantată prin consens parlamentar la care nu vom renunţa", a asigurat Mark Tkaciuk.

"Această poziţie a noastră a fost prezentată şi argumentată şi la Bruxelles, şi la Moscova – noi spunem tuturor acelaşi lucru şi nu ne construim discursul în problematica transnistreană în funcţie de interlocutor", a mai declarat pentru NewsIn consilierul preşedintelui Voronin. Potrivit oficialului, "plasarea în presă a unor asemenea intoxicări este în interesul doar al celor care sunt interesaţi de torpilarea reglementării transnistrene şi al oricăror mişcări în această direcţie".

Mark Tkaciuk a mai sugerat că afirmaţiile făcute de Ostrovski în faţa deputaţilor de la Tiraspol, atunci când a vorbit despre poziţia preşedintelui Voronin, care ar fi fost de acord să stabilească relaţii federative cu Transnistria şi să acorde Tiraspolului drept de veto în subiecte-cheie de securitate şi politică externă, nu ar fi decât o interpretare a presei transnistrene. "Asemenea lucruri nu puteau fi spuse în cadrul întrevederii preşedintelui Voronin cu Aleksei Ostrovski", a spus Mark Tkaciuk.

Poziţia expusă la Tiraspol de Aleksei Ostrovski, care a declarat că prezintă opinia consolidată nu doar a Dumei de Stat, ci şi a preşedintelui şi Ministerului de Externe rus, a nemulţumit şi partea transnistreană.

Tiraspolul a fost scandalizat în primul rând de îndemnul lui Ostrovski de a renunţa la idea de independenţă. "Dacă Tiraspolul îşi va continua demersurile pentru obţinerea independenţei, aceste aspiraţii nu vor fi susţinute de comunitatea internaţională, în primul rând de UE şi SUA", a spus deputatul. Potrivit parlamentarului, Rusia nu intenţionează să recunoască independenţa Kosovo şi nu vede motive să devină un garant al independenţei Transnistriei, iar soluţia trebuie să fie găsită în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol.

Liderul regiunii transnistrene, Igor Smirnov, a declarat însă că şi recentul impuls conferit negocierilor la solicitarea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, nu a adus rezultate.  "La solicitarea lui Lavrov a avut loc întâlnirea celor doi preşedinţi (preşedintele Voronin şi preşedintele Smirnov, care s-au întâlnit la 11 aprilie la Tighina, după şapte ani  – n.r.), a început lucrul experţilor, iar noi am transmis Moldovei documentul care reflectă viziunea noastră asupra reglementării. Aici dinamica pozitivă s-a încheiat. Grupurile de experţi nu au reuşit să depăşească etapa coordonării chestiunilor organizatorice, statutul reprezentanţilor noştri nu a fost definitivat şi rămâne neclară atitudinea Chişinăului faţă de tratatul de prietenie cu Transnistria. În schimb, a fost adoptată Concepţia securităţii naţionale, unde Republica Moldovenească Nistreană apare pe post de primă ameninţare", a spus Smirnov, adăugând că aşa-numitele "măsuri de încredere" ale preşedintelui Voronin nu sunt decât "bufonerie politică".

Potrivit lui Smirnov, Moldova a demonstrat încă o dată că nu este dispusă la dialog. "Iar în ceea ce priveşte nivelul scăzut de trai al cetăţenilor noştri, îl înţelegem şi noi foarte bine şi cea mai bună soluţie (din partea Moscovei – n.r.) ar fi nu să ne înghesuie înspre Moldova, cel mai sărac stat din Europa, ci să ne ajute să creăm condiţii pentru îmbunătăţirea situaţiei social-economice a ţării noastre", i-a reproşat Igor Smirnov lui Aleksei Ostrovski, în cadrul întâlnirii avute, potrivit relatării de pe site-ul oficial al liderului transnistrean.

Un comentariu publicat vineri de agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol conţine ironii pe tema vârstei lui Aleksei Ostrovski, care, la 32 de ani, reprezintă, potrivit Olvia-press, o proaspăt maturizată generaţie de "tineri politicieni care sunt departe de înţelegerea corespunzătoare" a realităţilor politice şi a proceselor istorice existente în spaţiul postsovietic. "Conflictul transnistrean l-a prins pe Ostrovski pe băncile şcolii, departe de Transnistria, unde ruşii erau omorâţi doar pentru că nu doreau să se simtă în exil pe propriul pământ. Neînţelegerea realităţilor existente în contextul dezvoltării lor istorice poate genera consecinţe imprevizibile", avertizează autorul comnetariului, mulţumindu-i retoric lui Dumnezeu că Aleksei Ostrovski "nu este întreaga Rusie".

Experţii de la Chişinău semnalează ca fiind inedit şi semnificativ faptul că delegaţia parlamentară de la Moscova a fost însoţită de consilierul principal al aparatului Consiliului rus de securitate, Aleksandr Rîjikov. "Însoţirea delegaţiei parlamentare de către un reprezentant al Consiliului de Securitate nu este o practică curentă şi ar putea fi una semnificativă în cazul acestei delegaţii", a declarat pentru NewsIn directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Andrei Popov. "S-ar putea ca acest Ostrovski să sonorizeze doar mesajele pe care le-ar vrea testate - dar fără asumarea vreunei responsabilităţi - adjunctul secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, Iuri Zubakov, care este responsabil din partea Kremlinului de procesul de reglementare transnistreană", a explicat expertul.

Popov a remarcat, de asemenea, faptul că este pentru prima dată când un reprezentant rus utilizează termenul "pachet de reglementare", aspect pe care îl consideră deloc întâmplător. "Până în prezent partea rusă a evitat categoric însăşi recunoaşterea existenţei pachetului. Doar că există o doză mare de probabilitate ca, preluând sintagma elaborată de Chişinău, Moscova să poată denatura total conţinutul. E un truc vechi - accepţi forma propusă, dar o umpli cu propriul conţinut. Să nu uităm că acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Memorandumul Kozak, când în septembrie 2003 negociatorii ruşi au acceptat ca bază cadrul pregătit la Chişinău, dar în următoarele două luni l-au umplut pas cu pas cu un cu totul alt conţinut", a subliniat Andrei Popov.

Un alt aspect care i s-a părut semnificativ expertului este că parlamentarul rus s-a întâlnit cu episcopul de Bălţi, Marchel, cunoscut pentru loialitatea sa faţă de Moscova, şi episcopul de Tiraspol, Iustinian. "M-am întâlnit şi cu ierarhii Bisericii Ortodoxe Ruse care slujesc în Republica Moldova şi din partea lor am văzut de asemenea o stare de spirit pozitivă, care este susţinută de conducerea Moldovei şi personal de către preşedintele Vladimir Nicolaevici Voronin", a declarat Aleksei Ostrovski, preşedintele Comitetului pentru afacerile cu CSI şi pentru relaţiile cu disapora din Duma de Stat de la Moscova.

Concluzia generală, potrivit lui Popov, ar fi că Aleksei Ostrovski şi echipa care a venit cu el tatonează terenul pentru a testa reacţia, la Chişinău şi la Tiraspol, înainte ca în joc să intre "artileria grea", adică factorii cu adevărat importanţi de la Moscova, care îşi vor ajusta şi argumentele în funcţie de aceste reacţii.

Ministerul moldovean de Externe a anunţat că preşedintele moldovean Vladimir Voronin se va întâlni cu preşedintele rus Dmitri Medvedev în cadrul reuniunii CSI de la Sankt-Petersburg din 6-7 iunie.

Publicaţia rusă Kommersant anunţa în urmă cu două săptămâni că Moscova finalizează pregătirile pentru reunificarea demonstrativă a Moldovei şi Transnistriei într-un stat unitar. Sursele publicaţiei din administraţia prezidenţială anticipau un apropiat "progres spectaculos" pe vectorul transnistrean. Locomotiva acestui progres ar urma să devină tandemul de la guvernare – preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin. "Moscova pregăteşte o întâlnire Voronin-Smirnov pe teritoriul rus. În prezenţa preşedintelui şi a premierului rus aceştia îşi vor strânge mâna şi îşi vor desemna reprezentanţii care vor elabora formula de reglementare politică şi vor conveni statutul Transnistriei", a declarat sursa citată de Kommersant. "Moscova menţine legături strânse atât cu Smirnov, cât şi cu Voronin, care va avea ocazia să discute problema transnistreană cu noua conducere a Rusiei la începutul lunii iunie, la summitul CSI de la Sankt-Petersburg", scria Kommersant.

Sursa: NewsIn

corespondent Lina Grâu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus