Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2008

Moldova a prezentat la Bruxelles o foaie de parcurs pentru îndeplinirea reformelor

Preşedintele Vladimir Voronin a comunicat miercuri, în cadrul şedinţei Guvernului că în ajunul vizitei la Bruxelles, un grup de lucru al Guvernului, al Parlamentului şi al administraţiei prezidenţiale a analizat integral lista tuturor acţiunilor şi priorităţilor Republicii Moldova în problema integrării europene pe anul curent. Potrivit lui, aceste priorităţi cuprind nu numai legile, care urmează a fi adoptate, dar şi măsurile concrete ce urmează a fi întreprinse în vederea implementării reformelor europene.

Documentul este structurat în cinci compartimente, conform princnipalelor direcţii ale reformelor - independenţa justiţiei, libertatea mass-media, respectarea drepturilor omului, climatul investiţional. Voronin a menţionat că fiecare compartiment a fost coordonat cu ministerele şi departamentale corespunzătoare. Vladimir Voronin a precizat că, de fapt, acest plan, într-un anumit sens o foaie de parcurs, este prima decizie a Comisiei pentru integrare europeană în noua sa componenţă. Preşedintele a anunţat că acest document a fost  prezentat partenerilor din Comisia Europeană, toate punctele enumerate ale planului fiind obligatorii pentru Guvern şi pentru Parlament.

Vladimir Voronin a stăruit asupra faptului că se impune nu o executare formală, birocratică, ci o implementare calitativă, interesată a tuturor măsurilor de modernizare europeană. În acest sens şeful statului a anunţat că o dată pe lună la şedinţele Comisiei naţionale pentru integrare europeană urmează a fi  prezentate rapoarte cuprinzătoare despre munca înfăptuită la acest compartiment. Preşedintele a reiterat faptul că şedinţele comisiei se vor desfăşura cu invitarea în calitate de observatori a reprezentanţilor tuturor instituţiilor europene acreditate în Moldova, precum şi cu accesul deplin al mass-media pe parcursul întregii şedinţe. De asemenea, Vladimir Voronin a solicitat elaborarea de către fiecare minister în parte implicat în realizarea reformelor europene a unor planuri de măsuri şi prezentarea permanentă în cadrul şedinţelor de Guvern a unor informări privind acţiunile îndeplinite. Şeful statului a menţionat că la sfîrşitul lui noiembrie, va fi organizată o şedinţă de bilanţ, de monitorizare a activităţii Comisiei naţionale pentru integrare europeană, în cadrul căreia va fi totalizată îndeplinirea acestei foi de parcurs. Aş dori ca ea să se desfăşoare cu participarea reprezentanţilor Comisiei  Europene. Asta pentru a ne clarifica obiectiv şi exact asupra progreselor şi rezultatelor obţinute, a mai relevat Preşedintele.

Amintind de decizia privind desfăşurarea în luna iulie a unei conferinţe pentru discutarea parametrilor şi conţinutului viitorului acord cu Uniunea Europeană, Vladimir Voronin a specificat că joi, 29 mai, la Vilnius, în problema dată va avea loc o întîlnire cu reprezentanţii departamentelor corespunzătoare ale ministerelor de externe ale Franţei, Cehiei, Germaniei şi Suediei şi la care va participa şi un consilier prezidenţial.

În context preşedintele a subliniat că noul acord cu Uniunea Europeană nu poate fi un document şablon, identic cu cel care se discută cu alte ţări, ci trebuie să fie un document corect şi realist, care reflectă înainte de toate posibilitatea obţinerii de către Moldova a celor patru libertăţi fundamentale. ”Noi nu trebuie să cerem prea mult de la partenerii noştri europeni. Noi trebuie să cerem înainte de toate mai mult de la noi înşine. În acelaşi timp, noi trebuie să stabilim întocmai ce anume putem realiza la etapa actuală, cum se va răsfrînge aceasta asupra relaţiilor cu vecinii noştri, cum va influenţa asupra reglementării transnistrene. Comisia Europeană şi ţările membre trebuie, însă, să vadă că Moldova este acea ţară care nu discreditează celelalte obiective ale integrării europene”, a afirmat preşedintele.Comisia Europană este dispusă să finanţeze un fond pentru integrarea teritorială a Moldovei

Şeful statului a mai specificat că s-a convenit asupra unei conlucrări şi mai strînse cu Uniunea Europeană în problema reglementării transnistrene. „Astăzi, este mai mult ca oricînd important ca această temă să fie discutată egal de transparent în toate formatele, să nu existe nici o secretizare. În plus, noi am ajuns la o înţelegere reciprocă deplină în problema sporirii programului măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol”, a relevat Vladimir Voronin. În context preşedintele a accentuat faptul că Comisia Europeană s-a arătat dispusă să creeze un fond pentru acoperirea cheltuielilor de integrare teritorială a Republicii Moldova, solicitând  structurilor guvernamentale să estimeze eventualele cheltuieli pentru integrarea teritorială a ţării, astfel încât UE să poată contribui cu asistenţă la acest proces.

Dacă nu vrem ca soarta relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană să depindă numai de calitatea perioadei  preelectorale, să nu devină o ostatică a acestei etape, noi toţi trebuie să înţelegem, că multe aprecieri previn calitatea viitoarelor alegeri se formează deja astăzi. Anume astăzi noi creăm premise pentru ca, într-adevăr, nimeni să nu aibă bănuieli cum că puterea este capabilă să denatureze procesul electoral, că actuala putere procedează necinstit. În măsură egală, lucrul acesta se referă la toate cele cinci direcţii care necesită o activitate intensă, a spus şeful statului.

Vladimir Voronin a exprimat gratitudine membrilor Guvernului, deputaţilor  Parlamentului pentru munca depusă în vederea realizării obiectivelor de integrare europeană, solicitînd conducerii executivului central şi a Legislativului avansarea de propuneri în scopul menţionării cu distincţii de stat a colaboratorilor care au contribuit în mod substanţial la avansarea ţării noastre în relaţiile cu UE. La şedinţa Guvernului au fost de asemenea prezenţi Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, precum şi şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Cesare de Montis, care însă nu au luat cuvântul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus