Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2008

Moldova şi România au reluat discuţiie privind parteneriatul strategic şi regimul frontierei de stat

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep, a efectuat la 28 mai o vizită de lucru la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep a avut întâlniri cu Adrian Ciocănea, secretar de stat, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, şi Răduţa Matache, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, şi a fost primit de Lazăr Comănescu, ministrul afacerilor externe al României.

În cadrul discuţiilor, au fost salutate rezultatele Consiliului de Cooperare UE – Republica Moldova, din 27 mai 2008, şi lansarea procesului intern de reflecţie privind un nou cadru de cooperare între UE şi Republica Moldova.Au fost discutate modalităţi concrete de amplificare a cooperării dintre România şi Republica Moldova, inclusiv prin intensificarea colaborării între ministerele de externe şi cu Departamentul pentru Afaceri Europene al României, pentru sprijinirea activă a integrării europene şi a implementării reformelor în Republica Moldova. Totodată au fost abordate perspectivele de avansare în procesul de negocieri asupra proiectelor de documente bilaterale dintre cele două ţări privind parteneriatul strategic şi regimul frontierei de stat.

Discuţiile s-au referit la mecanismele de implementare a unor proiecte de asistenţă, aspecte legate de cooperarea consulară şi abolirea regimului de vize de tranzit prin România pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai vizelor Schengen.

Valeriu Ostalep şi Răduţa Matache au susţinut un briefing pentru ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti. Valeriu Ostalep a informat despre ultimele evoluţii în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi dinamizarea relaţiilor bilaterale moldo-comunitare.

În acest context, secretarul de stat Matache a reiterat sprijinul României pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Totodată, Valeriu Ostalep a solicitat sprijinul statelor membre UE pentru obţinerea mandatului de negocieri pe parcursul anului 2008 şi a informat despre acţiunile ce vor fi întreprinse de Republica Moldova pentru realizarea priorităţilor în relaţiile cu UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus