Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.05.2008

Ministrul pentru Afaceri Europene al Olandei va întreprinde o vizită în Moldova în jumătatea a doua a anului curent

Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, la 27 mai curent, la Haga, au avut loc consultări politice interministeriale moldo-olandeze. Delegaţia moldovenească a fost condusă de dl Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Pe agenda vizitei s-au aflat întrevederi cu o serie de factori de decizie din cadrul Ministerului de Externe al Olandei, inclusiv Ian de Jong, Directorul General pentru Afaceri Europene, Pim Dumore, Şef al Departamentului Afaceri Politice, Erica Schouten, Şef al Direcţiei Politică de Securitate şi Apărare, Hans-Maurits Schaapveld, Şef al Departamentului Afaceri Consulare, Henk Voskamp, Şef al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală şi Programului MATRA al MAE olandez. De asemenea, delegaţia moldovenească a avut întrevederi cu directorii unor agenţii de asistenţă care acordă sprijin în implementarea diverselor proiecte în ţara noastră.

În cadrul întrevederilor avute, au fost abordate aspectele principale ale cooperării bilaterale dintre cele două state, problematica integrării europene a Republicii Moldova, subiecte privind cooperarea şi securitatea regională, alte teme de interes comun.

Valeriu Ostalep a remarcat că ţara noastră speră să obţină până la sfârşitul anului curent mandatul pentru negocierea unui nou cadru al relaţiilor sale cu Uniunea Europeană şi contează pe sprijinul părţii olandeze în atingerea acestui scop. Printre altele, în scopul facilitării călătoriilor cetăţenilor din cele două ţări, partea moldovenească a exprimat dorinţa ca Olanda să adere la Centrul Comun de Eliberare a vizelor de la Chişinău. Oficialii olandezi au dat asigurări că ţara lor va sprijini în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene, a implementării reformelor interne prin promovarea unor proiecte strategice.

Olanda este una din ţările care acordă Republicii Moldova asistenţă concretă şi consistenţă pe parcursul mai multor ani. Astfel, în cadrul vizitei din 9-10 iunie 2007 a Viceprim-ministrului, Ministrului Finanţelor al Olandei, dl Wouter Bos, şi a Ministrului olandez al Dezvoltării şi Cooperării, dl Bert Koenders, partea olandeză a anunţat despre sprijinul financiar acordat Moldovei în suma de circa 30 milioane de euro orientat în 2 direcţii: (i) stimularea sectorului privat şi îmbunătăţirea climatului de afaceri, (ii) consolidarea societăţii civile. De asemenea, MAE al Olandei a luat decizia de a prelungi pentru RM posibilitatea de a beneficia pe parcursul anului de studii 2008/2009 de programul MTEC (MATRA Training for European Cooperation), care oferă burse de masterat. La 1 ianuarie 2008, investiţiile directe olandeze în economia Moldovei au constituit 218 milioane USD, Olandei revenindu-i 22% din totalul de investiţii în economia ţării. Actualmente, în RM sunt înregistrate 54 companii mixte moldo-olandeze, interesul cărora se manifestă în telecomunicaţii, domeniul agro-industrial, consultanţa business, sectorul imobiliar, finanţe, construcţii etc.

În scopul aprofundării dialogului politic moldo-olandez, s-a convenit ca Frans Timmermans, Ministrul pentru Afaceri Europene al Olandei, să întreprindă o vizită în ţara noastră în jumătatea a doua a anului curent.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus