Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.05.2008

La mijlocul lunii iunie anul curent, la Bursa de Valori a Moldovei va începe licitaţia de vânzare a acţiunilor proprietate publică

Potrivit comunicatului Departamentului Marketing, Listing şi Cotări al Bursei de Valori a Moldovei, iniţiatorul licitaţiei este Agenţia Proprietăţii Publice pe lângă MEC. Vînzarea acţiunilor proprietate publică va avea loc în două moduri: licitaţie cu ciocanul (licitaţii cu strigare), unde cumpărătorul poate procura acţiunile fiecăei societăţi pe acţiuni numai în pachet unic şi  licitaţie de vânzare a acţiunilor prin intermediul ordinilor limită, unde fiecare cumpărător are posibilitatea de a procura un oarecare număr de acţiuni.

Licitaţia cu ciocanul (licitaţii cu strigare) va avea loc începând cu 16 iunie până la 20 iunie. Cumpărător devine acela care a oferit preţul cel mai mare. Lista emitenţilor expuşi la licitaţie conţine 40 societăţi pe acţiuni din diferite domenii ale economiei şi amplasate preponderent în oraşe municipale şi raionale ale Republicii Moldova. Licitaţia prezintă interes prin faptul că, investitorii pot deveni proprietari ai pachetelor importante de acţiuni sau chiar a celor de control, iar în unele cazuri şi deţinători ai 100% din acţiunile societăţilor pe acţiuni, deoarece pachetele de acţiuni ale 32 emitenţi constituie între 25% şi 100% din capitalul social. Licitaţiile încep – în fiecare zi (lucrătoare) la ora 10.00.

Licitaţia de vânzare a acţiunilor prin intermediul ordinilor limită va începe din 18 iunie 2008 şi va continua până la 18 iulie anul curent. Aici tranzacţia se efectuează în condiţiile celui mai bun preţ, propus de către piaţă. Lista emitenţilor expuşi la vânzare conţine 17 societăţi pe acţiuni. Pachetele de acţiuni propuse spre vânzare constituie mai puţin de 10% din capitalul social – de la 8,7% până la 0,001%. Licitaţiile încep – în fiecare zi (lucrătoare) la ora 10.00.

Toate negocierile la Bursa de Valori a Moldovei sunt efectuate numai prin intermediul companiilor de brokeri acreditate la bursă. Lista lor şi telefoanele de contact pot fi găsite în sala de tranzacţionare a bursei sau pe site-ul bursei www.moldse.md. Doritorii de a participa la licitaţie trebuie să se adreseze din timp la o companie de brokeri şi să perfecteze un contract de prestare a serviciilor de brokeraj şi ordinul de procurare a anumitor acţiuni.

Vânzarea acţiunilor proprietate publică prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei este reglementată prin „Instrucţiunea de vânzare a acţiunilor proprietate publică la Bursa de Valori” – Hotărârea Guvernului № 145 din 13 februarie 2008. (Monitorul Oficial № 34-36 din 19 februarie 2008). Această instrucţiune vezi pe site-ul bursei www.moldse.md.

Comunicatul informativ privind licitaţia a fost publicat la 23 mai 2008 în „Monitorul Oficial” № 91 (3184) şi prezentat pe site-ul Bursei de Valori a Moldovei www.moldse.md şi pe site-ul Agenţiei Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei şi Comerţului al R.Moldova www.app.gov.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus