Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.05.2008

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Grupului Egmont

Astăzi, 27 mai curent, Republica Moldova a devenit, prin intermediul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, membru cu drepturi depline al Grupului Egmont. Decizia despre aderarea R. Moldova la Egmont a fost luată în prima parte a zilei la Seul, Coreea, în cadrul Şedinţei Plenare a Grupului Egmont şi este calificată drept unul dintre cele mai importate succese repurtate de Centru ca urmare a unor eforturi esenţiale de a se alinia la cele 108 ţări-membre ale Grupului. Delegaţia R.Moldova a fost reprezentată de domnul Sergiu Puţcuţa, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, care a susţinut un raport, argumentînd iniţiativa şi importanţa aderării ţării noastre la acest organism internaţional.

Reamintim că în faza de aderare, Republica Moldova a trecut o evaluare asupra conformităţii legislaţiei naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului cu standardele impuse de către Grupul Egmont, asistată de Proiectul MOLICO al Comisiei Europene, Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională şi Consiliul Europei împotriva corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în Republica Moldova.

În condiţiile de membru al Grupului, CCCEC va avea acces la reţeaua informaţională a Grupului Egmont prin intermediul căreia va efectua schimb de informaţii operative cu serviciile similare din statele-membre referitor la domeniul  prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi identificării fluxurilor de mijloace financiare de provenienţă ilegală.

De notat că, Grupul Egmont este o organizaţie internaţională a serviciilor cu statut similar Centrului, creată în anul 1995, care asigură cadrul de eficientizare a cooperării internaţionale privind schimbul de informaţii, instruire, schimb de experienţă şi de know-how în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus