Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.05.2008

Medvedev l-a felicitat pe Voronin cu ziua de naştere. La Chişinău, de ziua lui Voronin, mii de oameni au protestat

Medvedev l-a felicitat pe Voronin cu ziua de naştere. La Chişinău, de ziua lui Voronin, mii de oameni au protestat

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev l-a felicitat pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin cu ziua de naştere duminică, 25 mai, în cadrul unei convorbiri telefonice.

Potrivit site-ului preşedintelui rus, anterior, şeful statului rus i-a expediat lui Voronin şi un mesaj de felicitare, în care menţiona că Rusia apreciază aportul personal al lui Voronin în dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse, la baza cărora se află “tradiţiile de prietenie şi apropiere sufletească a popoarelor înfrăţite din Rusia şi Moldova, care au depăşit toate încercările în timp”.

„Mizez pe faptul că dialogul nostru va contribui la deschiderea unui potenţial solid mai activ al cooperării bilaterale, va contribui la întărirea stabilităţii în regiune”, se mai arată în mesajul lui Medvedev, expediat lui Voronin.

De asemenea, Voronin a fost felicitat şi de preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko. Despre aceasta a informat televiziunea de stat de la Minsk.

Totodată, dumincă, în scuarul Operei Naţionale din Chişinău, a avut loc un miting de protest, în cadrul căruia 7 mii de participanţi au cerut semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră, ce ar permite deplasarea în România fără vize a locuitorilor din raza de până şa 50 km de la frontieră.

Participanţii la mitingul, organizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, au adoptat câteva documente. Cei prezenţi în scuar au scandat şi declarat următoarele lozinci: „Politica de peşteră a guvernării actuale este bariera care ne desparte de Uniunea Europeană!”, „Cetăţenii nu mai pot fi speriaţi prin metode miliţieneşti şi sunt hotărâţi să-şi apere drepturile!”, „Trebuie să oprim culoarea roşie şi să trecem pe verde!”,”De ziua lui, trebuie să-i cerem lui Voronin să părăsească scena politică a Republicii Moldova” etc.

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari, în prezent regiunea transnistreană. Voronin, are gradul de general-maior al Ministerului de Interne. În anii 1989-1990 a fost ministru de Interne a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Din 1994 este preşedinte al Partidului Comuniştilor, care la alegerile parlamentare din 2001 a acumulat peste 50 la sută din opţiunile electoratului devenind astfel partid de guvernământ în Republica Moldova şi reconfirmând acest statut şi la alegerile din 2005. La 4 aprilie 2001 Voronin este ales de către Parlament în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi reconfirmat în această poziţie în 2005. Mandatul său expiră în 2009, iar Constituţia moldovenească limitează la două numărul de mandate succesive la funcţia de şef de stat. Aceeaşi Constituţie mai prevede că Republica Moldova este republică parlamentară, unde rolul central revine Parlamentului, chiar dacă din 2001 această prevedere nu s-a respectat, centrul de influenţă al vieţii politice fiind considerată Preşedinţia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus