Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.05.2008

Ambasadorul SUA: Moldova trebuie să introducă standardele europene, chiar dacă nu ar avea nici o şansă de integrare UE

La 22 mai, sub auspiciile Asociaţiei Obşteşti „Institutul Social Democrat”  a avut loc Masa rotundă “Vectorul occidental: şansele integrării europene ale Republicii Moldova”, la care au participat reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, acreditate la Chişinău, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile.

În cadrul mesei rotunde au luat cuvântul Michael Kirby, ambasadorul SUA În Republica Moldova, Alfred Pfaller, reprezentantul Fundatiei Friedrich Ebert (Germania), Chiril Lucinschi, Fundaţia "Europa Liberă", Bogdan Ţîrdea, directorul Institutului Social Democrat, Victor Doraş, Director executiv al Institutului European, Sergiu Nazaria,  Fedor Angheli.

În alocuţiunea sa, Ambasadorul SUA, Michael Kirby a declarat că Moldova este un stat european prin definiţie, chiar dacă nu face parte din UE.  Un mare dezavantaj al Republicii Moldova constă în faptul că ea nu este cunoscută în Europa, SUA şi în lume. În viziunea Excelenţei Sale, şansele de integrare europeană ale Republicii Moldova vor spori dacă ea va manifesta mai mult activism, dacă Moldova nu va fi atât de pasivă pe plan internaţional. Totodată, Excelenţa Sa a remarcat faptul că Moldova trebuie să fie mult mai fermă şi insistentă în promovarea mesajului de integrare europeană. Este nevoie de mai multe evenimente, acţiuni, apariţii în spaţiul public european, în revistele internaţionale de renume etc. Trebuie de spus clar cine suntem, unde ne aflăm, ce vrem să spunem lumii.

O altă problemă majoră a Moldovei este  procesul implementării legilor şi corupţia constantă, care a cuprins societatea moldovenească. Şi aici e nevoie de paşi concreţi. Or, SUA au sprijinit constant prin diverse programe eforturile Moldovei spre reforme şi modernizare.

În viziunea Ambasadorului,  ţara noastră trebuie să înveţe să judece independent, să ia decizii mature, responsabile. În acest context, Excelenţa Sa a opinat că neutralitatea nu este doar un capriciu al cuiva, dar este şi un principiu îmbrăţişat de o bună parte a populaţiei Republicii Moldova. Moldova are nevoie de relaţii amiabile cu Rusia fără de care nu poate exista perspectivă europeană clară.

„E nevoie de multiple demersuri şi mai mult activism pe mai multe direcţii: la Washington, Bruxelles, Paris, Kiev, Moscova. SUA a ajutat şi va continua să sprijine efortul de integrare europeană a Republicii Moldova”. Ambasadorul SUA s-a arătat optimist vizavi de viitorul european al Moldovei, menţionând că Moldova trebuie să introducă standardele europene, chiar dacă nu ar fi avut nici o şansă de integrare UE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus