Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-05-23/5084-5084.html
Data: May 23, 2008 (10:10)

Ministrul român de externe intenţionează să efectueze o vizită la Chişinău

Ministrul de Extrne al României Lazăr Comănescu a declarat joi, că are în vedere o vizită oficială în Republica Moldova, precizând că se află în dialog cu omologul său, Andrei Stratan, în legătură cu acest subiect. Şeful diplomaţiei române s-a referit la relaţia cu Republica Moldova în cadrul unei întâlniri cu presa pe tema priorităţilor MAE român pentru perioada următoare.

Comănescu a menţionat că principala preocupare a României este apropierea cât mai puternică a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, până la aderarea deplină, „ în condiţiile în care şi autorităţile de la Chişinău iau toate măsurile care ţin de planul de acţiune, care ţin de reforma economică, de drepturile omului, de democratizare”.

„Nu am avut niciun fel de ezitare, nu voi avea niciun fel de ezitare să spun acest lucru direct interlocutorilor mei din spaţiul Uniunii Europene. I-am spus ministrului Stratan, l-am asigurat că în Uniunea Europeană nu există un susţinător mai puternic pentru demersul european decât România şi aşa va fi şi de aici încolo”, a declarat Comănescu.

Şeful diplomaţiei române a spus că abordarea perspectivei europene pentru Republica Moldova, similar celor oferite statelor din Balcanii de Vest, va fi examinată la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE, care se va desfăşura la 26 mai curent.

„La proximul Consiliu al Miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene de lunea viitoare la Bruxelles, în marja căruia va avea loc şi Consiliul de Cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova, sperăm deja să se lanseze efectiv procesul de reflexie pentru trecerea la un nou stadiu, la un nou cadru în raporturile Uniunea Europeană - Republica Moldova. Este vorba despre un stadiu dincolo de actualul parteneriat de cooperare. Evident, facem acest lucru spunând tot timpul, şi am spus-o şi ieri, inclusiv Preşedintelui Voronin, inclusiv Ministrului de Externe Stratan - în condiţiile în care Republica Moldova va face în continuare progrese în implementarea a ceea se consideră necesar pentru pregătirea apropierii unei ţări până la aderarea la Uniunea Europeană”, a mai declarat Lazăr Comănescu.

Stenograma conferinţei de presă a ministrul român de externe