Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-05-23/5083-5083.html
Data: May 23, 2008 (10:09)

Marian Lupu participă la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament din statele-membre ale Consiliului Europei

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu participă la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament din statele-membre ale Consiliului Europei, organizată de forul paneuropean în perioada 22 - 23 mai curent, la Strasbourg, Franţa.

În cadrul reuniunii Marian Lupu va rosti un discurs despre cooperarea autorităţilor cu societatea civilă şi contribuţia pe care o poate avea sectorul asociativ în dezvoltarea unui stat cu o democraţie tânără.

În cadrul vizitei la Strasbourg, Marian Lupu va avea o serie de întrevederi bilaterale cu Secretarul General al Consiliului Europei Terry Davis, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lluis Maria de Puig, cu preşedintele Parlamentului Lituaniei Viktoras Muntianas, cu preşedintele Senatului Franţei Christian Poncelet etc.

Potrivit organizatorilor, Conferinţa va aborda două aspecte esenţiale pentru viitorul Europei: identificarea unor mecanisme mai eficiente de a implica societatea civilă în viaţa politică şi atribuirea valorilor democratice europene precum supremaţia legii şi drepturile omului o expresie mai clară în politicile naţionale şi europene.

În particular, Summit-ul European al Spicherilor va pune în discuţie colaborarea dintre parlamente şi societatea civilă şi modalităţi de a întări cooperarea dintre parlamente şi Consiliul Europei în vederea promovării valorilor europene fundamentale. Evenimentul va reuni circa 300 de participanţi din Parlamentele celor 47 de state-membre ale Consiliului Europei, precum şi din instituţiile legiuitoare din Canada, Israel, Mexic, care au statut de observator la APCE. Prima Conferinţă Europeană a Spicherilor a avut loc în 1975, în prezent evenimentul fiind organizat o dată la doi ani.