Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2008

Preşedintele Bush a desemnat candidatura noului аmbasador pentru Moldova

Preşedintele George W. Bush şi-a anunţat pe 20 mai intenţia de a-l desemna candidatura pe Asif J. Chaudhry, originar din Washington, pentru postul de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, informează Ambasada SUA la Chişinău. Chaudhry, diplomat de carieră din cadrul Serviciului Diplomatic Superior al SUA în rang de ministru–consilier, este actualmente Administrator adjunct al Biroului analize globale al Departamentului agriculturii al SUA. Înainte de a ocupa această funcţie, dumnealui a lucrat în calitate de ministru–consilier pe probleme de agricultură în cadrul Ambasadei SUA din Cairo. Anterior în activitatea sa, dumnealui a lucrat în calitate de Asistent al Managerului general pentru vînzări al Serviciului Agricol Extern, în cadrul Biroului Administratorului. Dl Chaudhry a absolvit Universitatea din Punjab, a obţinut gradul de magistru la Universitatea americană din Beirut, şi şi-a făcut doctoratul la Universitatea de Stat din Washington.Nominalizarea dlui Chaudhry urmează a fi aprobată de Senatul SUA.De notat că anterior, Congresul Statelor Unite ale Americii a dispus reducerea finanţării pentru susţinerea democratiei şi drepturilor omului în Republica Moldova, de la 8 314 000 milioane dolari SUA alocati în anul 2007 la 7 801 000 dolari în 2008. Totodată, SUA a majorat cheltuielile pentru susţinerea democratiei şi drepturilor omului în lume cu circa 16% faţă de anul precedent.

Belarus, Rusia, Serbia şi Georgia rămân în continuare zone prioritare pentru Statele Unite. Astfel, potrivit unui raport Freedom House, citat de presa internaţională, Congresul american acordă o atenţie specială situaţiei din Federaţia Rusă, unde ziariştii şi politicienii din opoziţie sunt persecutaţi de autorităţi.

În acest sens, Congresul SUA a dispus un buget destinat apărării drepturilor omului în Rusia de 40,6 milioane USD, în Armenia de 21 milioane USD, Azerbaijan - 9,8 milioane USD, Belarus - 9,16 milioane USD, Bosnia-Herzegovina - 14,8 milioane USD, Georgia - 14,5 milioane USD, Muntenegru - 3,1 milioane USD, Serbia - 18,7 milioane USD, Ucraina - 21,5 mil.USD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus