Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-05-21/5061-5061.html
Data: May 21, 2008 (20:31)

Voronin: Integrarea în Uniunea Europeană a fost şi va continua să fie obiectivul de bază pentru dezvoltarea ţărilor din Europa de Sud-Est

„Integrarea în Uniunea Europeană a fost şi va continua să fie obiectivul de bază şi forţa motrice pentru reformele democratice şi dezvoltarea ţărilor din regiune. Procesele care au loc în Europa de Sud-Est sînt foarte dinamice, iar progresele deja realizate denotă voinţa politică şi ambiţia statelor noastre pentru realizarea obiectivului de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat miercuri, preşedintele Moldovei Vladimir Voronin în cadrul şedinţei plenare a Summitului SEECP, desfăşurat la Pomorie, Bulgaria.

Vladimir Voronin a declarat că, în calitate de participant activ la procesele de cooperare regională, pe parcursul anilor 2008-2009 Republica Moldova va exercita mandatul de Preşedinte la 5 importante aranjamente regionale din Europa Centrală şi de Sud-Est, confirmîndu-şi, astfel, statutul de partener sigur şi viabil. Şeful statului a ţinut să asigure participanţi la Summit că seriozitatea şi capacităţile cu care Republica Moldova abordează acest mandat îi vor permite ţării noastre să contribuie la dezvoltarea continuă a SEECP şi a ţărilor din regiune.       În  numele fostei preşedinţii a SEECP, Prim-ministrul Bulgariei, Serghei Stanişev, a subliniat că, deşi este cea mai tînără ţară în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, Republica Moldova a demonstrat deja că poate fi un partener sigur în cadrul acestei organizaţii regionale. Urări de succes, de asemenea, au fost adresate de către Preşedintele Macedoniei, Branjo Crvenkovski, Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, prim-ministrul Greciei, Kostas Karamanlis, ministrul afacerilor externe al României, Lazar Comanescu, alţi oficiali înalţi care au participat la Summit. Pe marginea lucrărilor celei de-a 11 Reuniuni a SEECP, a fost aprobată Declaraţia de la Pomorie.  În încheierea Reuniunii, Vladimir Voronin, alături de Serghei Stanişev, prim-ministrul Bulgariei, Erhard Busek, Coordonatorul Special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE), şi de Hido Bisevic, Secretarul General al Consiliului de Cooperare Regională – organizaţie care a preluat funcţiile PSESE, a susţinut o conferinţă de presă de totalizare. Programul Preşedinţiei moldoveneşti la SEECP include 15 diverse evenimente politice şi sectoriale de amploare, a afirmat Vladimir Voronin, lansînd reprezentanţilor statelor-membre ale SEECP invitaţia să participe activ la acţiunile respective.