Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.05.2008

Marian Lupu a fost exclus din componenţa comisiei pentru integrare europeană

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret prin care a modificat componenţa Comisiei naţionale pentru integrare europeană. Astfel, din comisie fac parte şeful statului, care este şi preşedintele comisiei, noul premier, câţiva miniştri din noul Guvern şi consilierii prezidenţiali, însă preşedintele Parlamentului Marian Lupu nu a fost inclus.  

În cadrul unei recente conferinţe de presă Marian Lupu a evitat să se precizeze detalii pe marginea acestui subiect, menţionând că doar că  „legislativul are un rol important în procesul de integrare europeană” şi că „adoptarea legilor oricum va avea loc în Parlament”.

Totodată, luni, 19 mai, a avut loc prima şedinţă a comisiei pentru integrare europeană, prezidată de Vladimir Voronin, în cadrul căreia a fost aprobat  planul intern de acţiuni privind continuarea realizării reformelor de modernizare şi europenizare a Republicii Moldova.

Precum relatează serviciul de presă al Preşedinţiei, documentul în cauză include priorităţile autorităţilor moldoveneşti în relaţiile cu UE pentru perioada următoare, avându-se în vedere angajamentele prevăzute în Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană, dar şi recomandările partenerilor europeni în anumite domenii, reflectate în raportul de progres.

Preşedintele Vladimir Voronin a solicitat Guvernului menţinerea unui dialog permanent cu UE, precum şi monitorizarea strictă atât a procesului de elaborare a proiectelor de lege pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, cât şi de realizare a legilor deja adoptate.

În acest sens Vladimir Voronin s-a referit la importanţa analizării motivelor tergiversării acţiunilor de implementarea legilor europene pe diverse domenii şi identificării unor soluţii în vederea impulsionării procesului în cauză.

În cursul şedinţei s-a decis convocarea Comisiei naţionale pentru integrare europeană de cel puţin odată pe lună. Membrii comisiei au promis accesul larg al mass media, precum şi au apreciat drept oportună invitarea pentru participare la şedinţele comisiei a reprezentanţilor organismelor europene acreditate în Moldova.

De notat că la 27 mai curent, la Bruxelles, va avea loc şedinţa Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus