Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-05-19/5036-5036.html
Data: May 19, 2008 (20:16)

Voronin a cerut disponibilizarea a 50 % din personalul angajaţilor poliţiei rutiere

Preşedintele Vladimir Voronin a solicitat luni, conducerii Ministerului Afacerilor Interne să ia măsuri dure şi operative pe marginea cazurilor făcute publice în recent, când pentru angajarea în organele poliţiei rutiere se achită taxe de la 1000 până la 3000 de euro sau oferite chiar autoturisme, iar pentru atestarea anuală a poliţiştilor se ridică frecvent taxe de 250-300 de dolari.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Voronin a apreciat drept alarmantă situaţia creată la compartimentul răspîndirea corupţiei în structurile poliţiei rutiere din cadrul ministerului vizat.

Vladimir Voronin a menţionat că fenomenul în cauză s-a încetăţenit în subdiviziunile poliţiei rutiere de ani de zile, dar în prezent a căpătat o atare amploare, închît prezintă un pericol real pentru securitatea statului şi a cetăţenilor.

Starea de lucruri existentă nu poate fi tolerată dat fiind că prejudiciază grav imaginea autorităţilor statale, afectează încrederea populaţiei în acestea şi nu permite realizarea întocmai a atribuţiilor de asigurare a ordinii de drept şi securităţii cetăţenilor, a spus Preşedintele.

Întru susţinerea celor menţionate Vladimir Voronin a invocat exemple ale unor scheme coruptibile aplicate frecvent de către agenţii de circulaţie în raport cu participanţii la trafic, numind cazuri şi persoane concrete din cadrul poliţiei rutiere implicate în acţiuni infracţionale.

Printre acestea au fost evidenţiate modalităţile de taxare ilegală a şoferilor de autobuze şi microbuze, pe rutele naţionale şi internaţionale, a celor care transportă mărfuri, banii estorcaţii zilnic fiind acumulaţi de unii din ei şi transmişi agenţilor poliţiei rutiere. Preşedintele a specificat, printre altele, că autobuzele şi microbuzele care efectuează rute în ţările UE sînt taxate de la 20 pînă la 50 de euro.

Vladimir Voronin s-a mai referit la practicile abuzive legate de evidenţa şi statistica contravenţiilor, care presupun neîntocmirea proceselor verbale în cazul comiterii unor contravenţii în schimbul recompenselor băneşti sau falsificarea acestora în vederea restituirii permiselor de conducere ridicate de la conducătorii auto pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

În acelaşi scop se mai comite falsificarea proceselor verbale şi a evidenţei contravenţiilor, cu implicarea unor persoane care nu activează în organele poliţiei rutiere. Printre schemele coruptibile şeful statului a mai evidenţiat organizarea colectărilor de taxe de la participanţii la trafic, mijloace băneşti care sînt transmise pe linie ierarhică. Vladimir Voronin a accentuat faptul că în acest scop au fost create adevărate „asociaţii” a colectării de taxe în stil piramidal.

Preşedintele a mai relevat că abuzurile în serviciu, activităţile de protecţionism, estorcarea de bani pentru obţinerea permisului de conducere sînt alte scheme coruptibile practicate frecvent de către colaboratorii poliţiei rutiere, cele menţionate fiind doar o mică parte din ilegalităţile admise de aceştia.

Vladimir Voronin a cerut verificarea complexă şi obiectivă a tuturor cazurilor menţionate de implicare a poliţiştilor în scheme coruptibile şi eliberarea, conform prescripţiilor legislaţiei în vigoare, a colaboratorilor poliţiei rutiere culpabili.

Şeful statului a conchis că va urmări evoluţia evenimentelor din cadrul subdiviziunilor poliţiei rutiere şi va fi neîndurător faţă de colaboratorii MAI care-şi folosesc atribuţiile de serviciu pentru satisfacerea intereselor personale in detrimentul intereselor statului şi ale populaţiei.

"Epoleţii, arma din dotare, atribuţiile de serviciu nu sînt nişte privilegii şi nu pot oferi drepturi care depăşesc cadrul legal de activitate a colaboratorilor poliţiei rutiere. Vom veghea ca ele să fie utilizate strict întru executarea obligaţiunilor funcţionale, cu respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei naţionale şi Constituţiei ţării - de asigurare a ordinii şi securităţii cetăţenilor", a declarat preşedintele Vadimir Voronin.