Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-05-17/5020-5020.html
Data: May 17, 2008 (23:43)

Chişinăul propune României să adreseze o declaraţie comună în privinţa liberalizării regimului de vize pentru toţi cetăţenii Moldovei

Delegaţia Republicii Moldova a propus adresarea către UE, împreună cu România, a unei Declaraţii comune, în care părţile ar solicita examinarea posibilităţilor de liberalizare a regimului de vize pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, comunică Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău.

Potrivit MAEIE, propunerea a fost făcută cu referire la Convenţia privind micul trafic la frontieră este de notat că, în cadrul negocierilor date, în cadrul rundei de negocieri a experţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerului Afacerilor Externe al României, ce a avut loc la 14-15 mai la Bucureşti. Negocierile au avut loc pe marginea Tratatului între Republica Moldova şi România de parteneriat şi cooperare şi Tratatul între Republica Moldova şi România privind frontiera de stat, regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.

MAEIE notează că, potrivit înţelegerilor dintre părţi, următoarea rundă de negocieri va avea loc la Chişinău, data exactă rămânând a fi fixată ulterior, prin intermediul canalelor diplomatice.

Anterior MAE de la Bucureşti difuzase un comunicat, în care preciza că acordul privind micul trafic de frontieră nu a fost discutat, în cadrul negocierilor.

Totodată, MAE al României a menţionat că nu există nicio condiţionalitate tehnico-juridică între procesul de încheiere a Acordului privind micul trafic de frontieră şi încheierea Tratatului privind regimul frontierei.