Trimite e-mail | Printeaza
IT
15.05.2008

Peste câţiva ani, în Moldova se vor desfăşura alegeri electronice

Parlamentul a aprobat joi, Concepţia Sistemului Informaţional automatizat de stat „Alegeri”, care prevede implementarea Registrului de stat al alegătorului, în care vor fi înscrişi toţi cetăţenii ce au atins vârsta de 18 ani. Costul estimativ la proiectului este de 33 mil. lei, care ar putea fi acoperit în proporţie de 75% din donaţii externe. Se prevede că, în baza acestui sistem, peste câţiva ani moldovenii vor putea vota electronic (prin Internet).

Obiectivul de perspectivă stabilit, de a desfăşura alegeri complet automatizate, va putea fi atins după soluţionarea mai multor probleme de ordin organizaţional şi tehnic, cum ar fi: fundamentarea unui sistem modern de automatizare a tuturor proceselor electorale, identificarea cetăţenilor în sistemul electoral electronic, implementarea totală a procedurii de „semnătură digitală”, formarea deprinderilor de utilizare pe scară largă de către cetăţenii Republicii Moldova a tehnologiilor informaţionale etc

În cadrul votului electronic, diapazonul deciziilor se extinde de la tehnologiile deja utilizate de Comisia Electorală Centrală pînă la perspectiva votării complet electronice, când alegătorul se va identifica în sistem cu ajutorul unui document mecanolizibil, va primi pe ecran lista concurenţilor electorali, prin apăsarea tastei îşi va da votul pentru un anume concurent şi va confirma alegerea făcută, după aceea sistemul îi va bloca posibilitatea de a vota repetat la oricare altă secţie de votare.

Va deveni inutilă întocmirea listelor electorale, întrucât cetăţeanul va putea vota la orice secţie de votare şi numai o singură dată. Rezultatele votării se vor determina imediat la încheierea votării, iar datele privind numărul de alegători care au participat la votare vor putea fi obţinute în orice moment pe parcursul votării.

Informatizarea proceselor electorale este apreciată drept o componentă importantă a Strategiei naţionale de edificare a societăţii informaţionale, prevăzută ca obiectiv în Planul de acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus