Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2008

MAE al României respinge condiţionalitatea încheierii Acordului privind micul trafic de frontieră şi încheierea Tratatului privind regimul frontierei

„Nu există nicio condiţionalitate tehnico-juridică între procesul de încheiere a Acordului privind micul trafic de frontieră şi încheierea Tratatului privind regimul frontierei”, se arată într+un comunicat difuzat joi, de Ministerul Afacerilor Externe al României.

Potrivit MAE de la Bucureşti, domeniile reglementate de Acordul privind micul trafic de frontieră şi respectiv de Tratatul privind regimul frontierei sunt diferite: acordul de mic trafic stabileşte condiţiile de circulaţie simplificată a cetăţenilor celor două state care domiciliază în zonele din vecinătatea frontierei, în conformitate cu acquis-ul comunitar relevant, în timp ce Tratatul privind regimul frontierei va reglementa aspecte tehnice privind frontiera, precum întreţinerea semnelor de frontieră, verificarea periodică a traseului frontierei, trecerile accidentale peste frontieră etc.

Ministerul român al Afacerilor Externe menţionează că o delegaţie de experţi din Moldova s-a aflat miercuri şi joi la Bucureşti pentru negocieri privind regimul frontierei de stat şi a tratatului de bază dintre cele două ţări, precizând, însă că acordul privind micul trafic de frontieră nu a fost discutat.

Delegaţiile şi-au prezentat poziţiile şi argumentele referitoare la cele două documente aflate în negociere şi au convenit ca următoarea rundă de negocieri să se desfăşoare la Chişinău la o dată care va fi stabilită ulterior, prin canale diplomatice, mai notează MAE de la Bucureşti.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a publicat marţi în pagina sa de internet o declaraţie de presă prin care cerea Bucureştiului să includă întreg teritoriul în tratatul privind micul trafic de frontieră. În cazul încheierii unui astfel de acord, locuitorii din apropierea graniţei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minim un an, care le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită de la frontiera cu România.

Totodată, Comisia Europeana a exclus miercuri în mod categoric posibilitatea extinderii tratatului privind micul trafic de frontieră asupra intreg teritoriului moldovean. „Acordul privind micul trafic de frontieră poate acoperi o zonă de 30 de kilometri de fiecare parte a graniţei, ce poate fi extinsă până la maximum 50 de kilometri. Dar în niciun caz nu se poate include întreaga ţară. Atunci nu am mai vorbi de trafic local”, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Pietro Petrucci.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus