Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2008

Discutii privind aspectele sistemului actual de pensii şi pensiile private voluntare

Aspectele sistemului actual de pensii şi pensiile private voluntare, precum şi emisiunea valorilor mobiliare de stat pe piaţa primară au fost subiectele discuţiei Viceministrul Finanţelor, Ion Sturzu cu echipa Băncii Mondiale.

Viceministrul Finanţelor, Ion Sturzu, a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale, condusă de Domnul Zoran Anušić, economist principal.

Potrivit Serviciului de presă al MF, la momentul actual în RM activează pilonul I de pensii, care este un sistem public de pensii, fiind unul de stat. În contextul experienţei internaţionale şi dezvoltării economice şi  a pieţei de capital în Republica Moldova, a fost discutată oportunitatea pentru Moldova, a unei reforme noi a sistemului de pensii, şi posibilitatea lansării Pilonul II, pensiile private voluntare. În context, au fost discutate dezvoltarea pieţelor datorii publice primare şi secundare pentru pilonul doi.

În prezent în Moldova sunt 624,3 mii beneficiari din fondului de pensii. Anual numărul pensionarilor creşte cu în medie cu 2%. Vârsta de pensionare este de 62 de ani pentru bărbaţi şi 57 de ani pentru femei. Valoarea totală a fondului de pensii pentru 2008 este stabilită la nivelul de 4 511 6 mil. Lei, care constituie cu  22,9% mai mult decât în anul 2007.

Un alt subiect examinat la şedinţă a fost privitor la emisiunea valorilor mobiliare de stat pe piaţa primară. Comercializarea valorilor mobiliare de stat se efectuează la licitaţii prin intermediul dealerilor primari. În general se comercializează bonuri de trezorerie cu termenul de circulaţie până la un an  (95 la sută) şi Obligaţiuni de stat cu termenul de circulaţie 2 ani (5 la sută).

Viceministrul Sturzu a menţionat faptul că, perfecţionarea pieţei valorilor mobiliare de stat şi majorarea termenelor de circulaţie se efectuează permanent.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus