Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.05.2008

O soluţie viabilă a diferendului transnistrean trebuie să se bazeze pe normele dreptului international şi pe valorile europene fundamentale

Despre aceasta a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European Jacek Saryusz - Wolski, în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului Moldovei Marian Lupu.Parlamentrarul europeană a reconfirmat susţinerea Uniunii Europene pentru identificarea unei soluţii durabile a conflictului transnistrean în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi în cadrul legal international.

Oficialii au discutat evoluţtia procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, starea actuală a reformelor democratice din ţara noastră, menţionând necesitatea continuării transformărilor interne şi ajustării continue a sectoarelor naţionale la rigorile comunitare. În context, Jacek Saryusz - Wolski a remarcat importanţa reformelor legislative realizate de Parlamentul Republicii Moldova pe parcursul ultimilor ani în direcţia susţinerii eforturilor de integrare europeană, fiind menţionată, totodată, importanţa implementării adecvate a legilor adoptate.

Marian Lupu si Jacek Saryusz - Wolski au remarcat dialogul constructiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, fiind accentuata disponibilitatea Uniunii Europene de a sustine eforturile tarii noastre in demersurile de integrare europeana si reforme democratice.

În aceeaşi zi, Marian Lupu, a avut o întrevedere informală cu Evgheni Sevciuk, care participă la lucrările Mesei Rotunde "Contracararea Traficului de Fiinţe Umane: cooperarea ntre Parlament şi ONG-uri. Situatia existentă pe ambele maluri ale Nistrului”. La întrevedere au participat, Reprezentantul Special al UE pentru Moldova, Kalman Mizsei, alţi oficiali europeni.

În cadrul întrevederii a fost salutată stabilirea acestor prime contacte, fiind exprimată speranţa că dialogul început va avea continuitate în beneficiul cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

A fost discutată necesitatea reluării cât mai grabnice a negocierilor în problema transnistreană în formatul 5+2, în vederea identificării unei soluţii definitive şi viabile a conflictului transnistrean.

Interlocutorii au abordat o serie de aspecte privind consolidarea masurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol, facilitarea liberei circulaţii a persoanelor şi ăarfurilor între cele două maluri ale Nistrului, promovarea dialogului social între cetăţenii de pe malul stâng şi drept al răului Nistrului etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus