Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.05.2008

Consumul de energie electrică a crescut, în primul trimestru, cu 6,4%

Potrivit Serviciului de presă al ANRE, în primul trimestru al anului curent, achiziţiile de energie electrică au crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 4,4% şi au constituit circa un miliard 40 mil. kWh, iar consumul acesteia s-a majorat  cu 6,4% şi a atins cifra de 869,2 mil. kWh, arată date preliminare ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe acest segment de piaţă.

În opinia specialiştilor ANRE, majorarea consumului de energie electrică se datorează, în bună parte, evoluţiilor pozitive din economia naţională, în special ale celor din industrie, unde, în perioada de raport, a fost înregistrată o creştere a volumului de producţie de 7,7%. Totodată, specialiştii explică diferenţa între rata de creştere a achiziţiilor de energie şi cea a consumului prin reducerea ratei consumului tehnologic şi a pierderilor comerciale în reţelele de transport şi cele de distribuţie a energiei electrice.

Astfel, în reţelele de distribuţie cota acestui consum, raportată la volumul total al energiei distribuite, s-a micşorat cu 1,6 puncte procentuale: de la 15,75%, în primul trimestru 2007, la 14,11%, în aceeaşi perioadă a anului curent. Volumul acestor pierderi a alcătuit  141,1 mil.  kWh. În perioada de raport, întreprinderile de distribuţie RED Nord şi RED Nord –Vest au înregistrat o rată a consumului tehnologic şi a pierderilor comerciale mai mică de nivelul de 14% stabilit de ANRE, iar RED UNION FENOSA – o rată ce depăşeşte acest normativ cu 1,6 puncte procentuale.

Totodată, datele ANRE arată că cea mai mare creştere a consumului de energie – de 7,1%- a fost înregistrată în zona deservită de RED UNION FENOSA. În zonele deservite de RED Nord şi RED Nord –Vest această creştere a alcătuit 5,9% şi, respectiv, 2,8%. În schimb, consumatorul eligibil „Lafarge Ciment Moldova” din Rezina a redus consumul de energie cu 2,8%.

Conform acelaraşi date, în primul trimestru, producătorii autohtoni de energie electrică au livrat 386,7 mil. kWh, cu 0,7% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. CET -1 a majorat volumul de producere a energiei electrice cu 31,1%, CET Nord – cu 15,8%, centrala de la Costeşti – cu 15%, iar CET - 2 a redus acest volum cu 6,2%. Întrucât primele trei întreprinderi deţin cote neînsemnate de piaţă, rezultatele înregistrate de ele nu au putut schimba situaţia generală de pe piaţa producerii de curent electric.

În perioada de raport, cota producţiei autohtone în livrările de energie s-a redus cu 0,8 puncte procentuale şi a constituit 37,2%. În schimb, cota energiei electrice importate din Ucraina a crescut cu un punct procentual şi a alcătuit 62,8%. În această perioadă, volumul total al importurilor de energie s-a majorat, faţă de primul trimestru al anului 2006, cu 6,7% şi a însumat 652,7 mil. kWh.

                                                

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus