Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.05.2008

La Praga a fost constituită comisia mixtă moldo-cehă pentru cooperare economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică

Comisia a fost constituită în cadrul unei şedinţe desfăşurată la 12 şi 13 mai la Praga, la care au participat delegaţii din Moldova şi Cehia.

Potrivit serviciului de presă al MEC, delegaţia Moldovei a fost condusă de către Tudor Copaci, viceministru al Economiei şi Comerţului, iar cea a Cehiei de către Milan Hovorka, viceministru al Industriei şi Comerţului. Delegaţiile celor două ţări au aprobat regulamentul Comisiei mixte şi au creat organele de lucru ale acesteia. Comisia a examinat stadiul actual al cooperării moldo-cehe şi perspectivele acesteia, inclusiv în contextul politicii de integrare europeană promovată de Republica Moldova, precum şi cadrul juridic necesar dezvoltarii relaţiilor bilaterale în diverse domenii.

Părţile au constatat că cooperarea comercial-economică se dezvoltă satisfăcător. Totodată, în scopul extinderii şi aprofundării acesteia, părţile au convenit să creeze condiţii favorabile pentru inişierea şi implementarea unui număr cât mai mare de proiecte de interes comun. Reprezentanţii celor două ţări au salutat existenţa mai multor propuneri de proiecte de cooperare. Delegaţiile au convenit să încurajeze cooperarea dintre camerele de comerţ ale celor două ţări şi să susţină iniţiativele de cooperare la nivel local şi regional dintre Moldova şi Cehia.

O atenţie specială a fost acordată examinării propunerilor părţii cehe privind realizarea unor proiecte investiţionale de anvergură în domeniile energetic şi al infrastructurii transporturilor feroviar şi rutier, precum şi în ramura agroindustrială. Partea moldavă şi-a manifestat interesul pentru cooperarea tehnico-ştiinţifică prin realizarea unor proiecte comune de cercetare, precum şi pentru familiarizarea cu experienţa cehă în domeniul nano-tehnologiilor, creării şi funcţionării parcurilor tehnologice. Delegaţia moldavă a transmis, de asemenea, propunerile sale de cooperare în domeniul standardizării şi metrologiei.

Partea cehă şi-a reiterat disponibilitatea de a continua să acorde Moldovei în regim prioritar asistenţă tehnică şi a acceptat propunerea părţii moldave de a semna în timpul apropiat un acord în domeniul cooperării pentru dezvoltare. Următoarea şedinţă a Comisiei mixte moldo-cehe pentru cooperarea economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică va avea loc la Chişinău în luna mai a anului viitor

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus