Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2008

Bucureştiul şi Chişinău reiau negocierile la nivel politic

Şeful diplomaţiei moldovene Andrei Stratan a anunţat că mai mulţi diplomaţi din Ministerul moldovean de Externe vor relua, la Bucureşti, negocierile asupra Tratatului politic de bază dintre România şi Republica Moldova.

Delegaţia moldovenească de experţi va ajunge la Bucureşti pe data de 14 mai, iar negocierile vor dura două zile. Cel puţin aşa a anunţat ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Stratan. El a precizat că din delegaţie vor face parte mai mulţi şefi de departamente din cadrul ministerului misiunea cărora este să discute cu partea română „aspectele controversate ce împiedică semnarea Tratatului politic de bază şi a celui de frontieră”.Întrebat dacă Chişinăul insistă asupra menţinerii formulării "limba moldovenească" în textul Tratatului de bază, Stratan a răspuns că aceasta este una dintre "parantezele pătrate" din proiect. El a adăugat, însă, că în cadrul dialogului "s-ar putea găsi formula reuşită" şi a dat drept exemplu Acordul privind regimul de trecere a frontierei de stat, semnat cu Republica Moldova în ajunul aderării României la UE, în textul căruia s-a evitat menţionarea limbii în care este redactat documentul.

Un alt subiect ce urmează a fi negociat se referă la iniţiativa României de a semna cu Republica Moldova o Convenţie privind micul trafic la frontieră. Anterior, şeful diplomaţiei de la Chişinău a condiţionat semnarea unei asemenea convenţii de atingerea unui compromis în problema celor două acorduri politice - Tratatul politic de bază şi Acordul cu privire la frontieră. Condiţia pusă de puterea comunistă de la Chişinău a stârnit nemulţumirea unor reprezentanţi ai opoziţiei din Republica Moldova care au acuzat Guvernul că blochează o iniţiativă care vine în sprijinul micilor comercianţi moldoveni.

Andrei Stratan a mai spus că un alt subiect asupra căruia va insista Chişinăul în cadrul negocierilor este anularea de către Bucureşti

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus