Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2008

Importurile de produse petroliere s-au redus, în primul trimestru cu 12,1%

Potrivit Serviciul de presă al ANRE, în primul trimestru al anului curent, volumul total al importului principalelor produse petroliere (benzină, motorină şi gaz lichefiat) s-a redus, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 12,1% şi a constituit circa 130,8 mii tone. În valoare bănească, volumul total al acestor importuri a crescut cu mai bine de 40% şi a însumat circa 116,3 mil. dolari SUA, arată date operative ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Importul de benzină s-a diminuat cu 17,1% şi a alcătuit 47,5 mii tone, iar cel de motorină – cu 13% şi a constituit 70,4 mii tone. În schimb, importul de gaz lichefiat s-a majorat cu 21,1 la sută şi a ajuns la 12,8 mii tone.

Specialiştii ANRE explică reducerea importurilor prin creşterea semnificativă a preţurilor la produsele petroliere pe pieţele internaţionale şi regionale, care a cauzat majorarea preţurilor de import la aceste produse. Astfel, în primul trimestru al anului, preţul mediu de import al motorinei a crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2007, cu 61,8 la sută: de la 566,4 dolari SUA/tona la 916,6 dolari. Preţul mediu de import al benzinei s-a majorat cu 57,4% şi a constituit 875,2 dolari SUA/tona, iar preţul gazului lichefiat – cu 57,6% şi a alcătuit 787,7 dolari SUA/tona.   

Aceste creşteri au determinat majorarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere pe piaţa internă. După o stabilitate relativă în primele două luni ale anului, în martie au fost înregistrate două majorări a preţurilor la motorină şi două reduceri nesemnificative a acestora la benzină. Astfel, la 5 şi 20 martie motorina s-a scumpit, în mediu, cu 5,9% şi, respectiv, cu 6%, iar benzina s-a ieftinit cu 2,3% şi, respectiv, cu 1%. În această perioadă, preţul mediu al unui litru de motorină s-a majorat cu 1,39 lei şi a ajuns la 13,25 lei.  Preţul mediu al unui litru de benzină cu cifra octanică A 95 s-a redus de la 13,54 lei la 13,14 lei.

În perioada de raport, cele mai mari importuri de benzină şi motorină au fost efectuate de companiile „LUKoil Moldova”, „Petrom Moldova” şi „Tirex Petrol”. Aceste trei companii au efectuat împreună 80% din importurile de benzină şi 69,3% din importurile de motorină. Pe primele trei locuri la importul de gaz lichefiat s-au situat societăţile „LUKoil Moldova”, „Tezed – S” şi „Dominic”. Acestora le-a revenit în total o cotă de 63% din piaţa importurilor de gaz lichefiat.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 177 titulari de licenţă, dintre care 21 - practică importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei şi 10 – importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat. Ceilalţi 146 titulari de licenţă desfăşoară, la staţiile de alimetare certificate, activităţi de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus