Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-05-12/4939-4939.html
Data: May 12, 2008 (23:18)

Libertatea întrunirilor în Moldova: progres în legislaţie – discriminare în practică

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului salută noua Lege cu privire la întruniri şi, în acelaşi timp, sunt foarte îngrijorate referitor la acţiunile primăriei şi poliţiei din Chişinău orientate spre încălcarea libertăţii întrunirilor în capitală.

Noua Lege cu privire la întruniri a fost elaborată cu referire la standardele în sfera libertăţii întrunirilor şi este un document avansat, însă acţiunile primăriei şi poliţiei din Chişinău vorbesc despre o încălcare conştientă şi despre un refuz real de a respecta legislaţia în vigoare, se arată într-o declaraţie comună a organizaţiilor neguvernamentale  Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) şiPromo-Lex. Drept exemple de încălcări au fost menţionate reţinerea şi arestările membrilor organizaţiei Hyde Park, excesul de putere şi interzicerea ilegală, de către primăria Chişinău, a marşului nonviolent, organizat de Centrul de Informaţii GenderDoc-M în susţinerea Legii antidiscriminare şi a inacţiunii poliţiei oraşului în cazul conflictului dintre participanţii la marş şi contramanifestanţi.

O mare îngrijorare produce încălcarea de către poliţie a obligaţiilor lor pozitive: nu a oferit condiţii pentru desfăşurarea marşului nonviolent şi a lăsat participanţii marşului fără protecţie în faţa contramanifestanţilor agresivi. Aceasta a generat întreruperea marşului de către contramanifestanţi. Atitudinea dată poate fi considerată drept discriminarea participanţilor marşului pe criterii de orientare sexuală de către autorităţi. În acelaşi timp, în cadrul observaţiilor asupra contramanifestanţilor, au apărut suspiciuni motivate că în Moldova deja există şi activează mişcări de dreapta, apropiate de neofascism.

Organizaţiile de drept au chemt autorităţile Moldovei să efectueze cercetări rapide şi eficiente asupra cazurilor de încălcare a libertăţii întrunirilor şi să cheme la răspundere vinovaţii, să organizeze activităţi educative şi informative în sfera libertăţii întrunirilor pentru organele de drept, orientate spre stoparea dezvoltării mişcărilor neofasciste, sau de altă natură concentrate pe evoluţia discriminării şi instigarea la intoleranţă şi ceartă.

Noua Lege cu privire la întruniri a fost adoptată de către Parlament pe data de 22 februarie 2008 şi a intrat în vigoare pe 22 aprilie 2008. Conform acesteia, pentru a organiza o întrunire, e nevoie doar de informarea primăriei despre intenţia de desfăşurare a întrunirii (mai devreme pentru organizarea întrunirii era nevoie de permisiunea primăriei). Legrea prevede că Primăria poate interzice desfăşurarea întrunirilor doar prin intermediul judecăţii (mai devreme putea interzice desfăşurarea întrunirilor prin decizie proprie). Conform Legii, poliţia este obligată să protejeze participanţii întrunirii de contramanifestanţi.Textul complet al Legii cu privire la întruniri poate fi găsit pe site-ul http://lex.justice.md/.