Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.05.2008

NewsIn: Primul lider transnistrean din ultimii cinci ani care călătoreşte în UE, invitat la Chatham House

NewsIn: Primul lider transnistrean din ultimii cinci ani care călătoreşte în UE, invitat la Chatham House

Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a plecat marţi dimineaţa la Londra, unde urmează să ţină o prezentare la o masă rotundă organizată de Chatham House, un centru de expertiză pe probleme de afaceri internaţionale.

Masa rotundă organizată de Chatham House având ca temă "Transnistria – există o soluţie la orizont?" şi unde Evgheni Şevciuk va ţine principalul discurs are loc miercuri, 7 mai.

Responsabili din serviciul de presă al Sovietului Suprem de la Tiraspol au declarat marţi pentru NewsIn că Şevciuk va reveni de la Londra în data de 10 mai, urmând ca imediat să plece într-o nouă deplasare, la Bruxelles. Serviciul de presă a evitat să facă orice fel de precizări referitoare la întrevederile pe care Şevciuk le va avea la Londra şi Bruxelles.

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când unul dintre liderii regiunii transnistrene efectuează o vizită în spaţiul Uniunii Europene. În februarie 2003 Uniunea Europeană a introdus restricţii de circulaţie pentru 17 lideri ai autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene. Cinci ani mai târziu, în februarie 2008, aceste restricţii au fost ridicate pentru câteva persoane care au părăsit funcţiile de răspundere din administraţia transnistreană, dar şi pentru preşedintele organului legislativ de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Administraţia transnistreană a decis, în consecinţă, să-i atribuie lui Şevciuk "dreptul exclusiv de a aduce la cunoştinţa comunităţii europene poziţia oficială a Republicii moldoveneşti nistrene".

Anumite medii - de experţi, dar şi diplomatice - de la Chişinău îl consideră pe tânărul şi ceva mai moderatul exponent al mediului de afaceri transnistrean Evgheni Şevciuk drept o alternativă preferabilă liderului regiunii transnistrene, Igor Smirnov, care se află la conducerea teritoriului separatist din 1991. Presa rusă a scris că Şevciuk se bucură deja de susţinerea unor deputaţi de la Moscova care spun că Rusia îl va sprijini pe preşedintele Sovietului Suprem în aspiraţiile acestuia de a deveni lider al regiunii transnistrene, dacă acesta va fi "consecvent şi transparent". Fapt semnificativ, Rusia a condiţionat anul acesta acordarea ajutorului umanitar pentru Transnistria de faptul ca distribuirea lui să fie controlată de Sovietul Suprem şi nu de puterea executivă, controlată de liderul transnistrean Igor Smirnov, cum se făcea până acum. Presa rusă a văzut în această schimbare de poziţie un indiciu că Moscova nu mai are încredere în Smirnov, după ce acesta ar fi delapidat masiv fondurile oferite de Rusia, folosindu-le în interes personal şi pentru întreţinerea aparatului şi structurilor de forţă şi nu pentru plăţi către populaţie, aşa cum era prevăzut.

Înainte de a pleca spre capitala britanică, Evgheni Şevciuk a avut luni o întâlnire cu Igor Smirnov, iar site-ul Preşedinţiei transnistrene informează că la această întrevedere s-a discutat inclusiv despre programul vizitelor pe care preşedintele parlamentului transnistrean le va face în spaţiul Uniunii Europene şi despre subiectele ce urmează să fie abordate la Londra şi Bruxelles.

În invitaţia adresată de Chatham House participanţilor la masa rotundă de miercuri se spune că "discuţiile vor constitui o bună oportunitate, importantă şi de actualitate, pentru a aborda subiectul controversat al conflictelor îngheţate în spaţiul postsovietic şi în special problematica conflictului transnistrean cu un reprezentant de rang înalt şi influent al regiunii". Accentul ar urma să fie pus pe "posibile scenarii realiste de soluţionare şi evoluţii de viitor".

"Şevciuk va vorbi, de asemenea, şi despre promovarea investiţiilor străine directe în Transnistria, în această zonă care rămâne din punct de vedere economic cel mai sărac colţ al Europei", se mai spune în invitaţia Chatham House.

Europarlamentara Marianne Mikko, preşedintele Comitetului de cooperare cu Republica Moldova din Parlamentul European, a declarat pentru NewsIn că va avea, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol în data de 14 mai. În aceeaşi zi, este programată şi o întrevedere a europarlamentarei estone cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu. Mikko nu a precizat dacă este vorba despre două întrevederi separate sau de o întâlnire comună a celor doi lideri, de la Chişinău şi Tiraspol, cu oficiali de la Bruxelles. 

În cadrul unei prezentări pe care a făcut-o la sfârşitul lunii martie la o conferinţă pe marginea problematicii transnistrene, organizată de Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău, Marianne Mikko i-a invitat la Bruxelles pe preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, şi pe preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Întrebat de NewsIn dacă va accepta această invitaţie, Marian Lupu a declarat în aprilie că atât el, cât şi Parlamentul de la Chişinău au "întreaga disponibilitate şi flexibilitate" pentru o întâlnire cu Evgheni Şevciuk, mai ales în contextul necesităţii edificării încrederii reciproce dintre Chişinău şi Tiraspol.

Surse din serviciul de presă al Parlamentului de la Chişinău au confirmat faptul că o delegaţie parlamentară condusă de Marian Lupu va participa în perioada 13-15 mai la Bruxelles la o conferinţă pe problema traficului de fiinţe umane. Serviciul de presă nu a putut confirma însă o întâlnire programată la Bruxelles între Marian Lupu şi Evgheni Şevciuk.

Evgheni Şevciuk, în vârstă de 34 de ani, este exponentul cunoscutului concern transnistrean "Sheriff", cu numeroase ramificaţii în economia transnistreană. El are o retorică mai puţin agresivă faţă de Chişinău, dar optează ferm, la fel ca şi ceilalţi oficiali transnistreni, în favoarea independenţei regiunii. Şevciuk a venit la putere obţinând la ultimile alegeri generale, în fruntea partidului pe care îl conduce - Obnovlenie (Reînnoirea) - majoritatea mandatelor din legislativul transnistrean. Tânărul lider este văzut în special de corpul diplomatic acreditat la Chişinău drept o posibilă alternativă şi succesor al lui Igor Smirnov. Şevciuk a adoptat de mai multe ori o poziţie diferită faţă de cea a liderului consacrat al regiunii, Igor Smirnov, acuzându-l chiar, anul trecut, într-o conferinţă de presă, de delapidarea plăţilor destinate Gazpromului.

Sursa: NewsIn

corespondent Lina Grâu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus