Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.05.2008

3 mai este Ziua Internaţională a libertăţii presei

În Uniunea Europeană există cu adevărat presă liberă şi nici un guvern nu a ordonat asasinarea sau arestarea unui ziarist şi că cenzura oficială aparţine trecutului. Dar, cu toate astea, situaţia nu e perfectă, se arată în raportul Organizaţiei Reporteri fără frontiere privind atacurile împotriva jurnaliştilor din unele state ale Uniunii Europene.

Studiul organizaţiei Reporteri fără frontiere relevă că între riscurile serioase cu care se confruntă ziariştii în Europa se numără ameninţările, tentativele de asasinat puse la cale de grupări private, atacuri şi tentative de intimdare a familiilor jurnaliştilor.

Între ţările Uniunii Europene în care s-au înregistrat cazuri de violenţe împotriva ziariştilor sunt enumerate, între altele Franţa, Spania, Bulgaria, Cehia şi România.

Totodată, vineri, la Genevam purtătoarea de cuvânt a Naţiunilor Unite, Marie Heuzé, a declarat că ONU consideră "inadmisibile" încălcarea libertăţii de exprimare şi în special moartea jurnaliştilor în timp ce îşi exercită profesia.

Pentru Naţiunile Unite "o informare liberă şi independentă este unul dintre fundamentele democraţiei", a declarat Marie Heuzé. ONU "nu poate decât să deplângă în termenii cei mai fermi toate acţiunile împotriva presei şi în special numărul de jurnalişti şi profesionişti media care sunt ucişi sau răniţi în timp ce îşi exercită profesia", a declarat ea.

De la începutul anului, cel puţin 28 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce îşi făceau meseria în 17 ţări, faţă de 34 în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit organizaţiei Presse Embleme Campagne (PEC) de apărare a jurnaliştilor în zone de conflict sau de violenţe.

Mexicul a fost ţara cea mai periculoasă în această perioadă (şase jurnalişti ucişi), urmat de Irak (cinci), Pakistan (trei) şi Rusia (doi). Câte un jurnalist a fost ucis de la începutul anului şi în India, Filipine, Panama, Gaza, Bolivia, Columbia, Uganda, Honduras, Brazilia, Niger, Nepal, Afganistan şi Somalia, potrivit PEC, care are sediul la Geneva.

Nu există democraţie fără libertatea presei, consideră secretarul general al Consiliului EuropeiNu poate exista o democraţie autentică fără libertatea de exprimare, a spus secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei pe 3 mai.“Abraham Lincoln avea dreptate când a spus că nu poţi păcăli toţi oamenii tot timpul, însă mulţi politicieni par să creadă că este suficient să păcăleşti oamenii atât cât este nevoie pentru ca ei să te aleagă”, a spus secretarul general al Consiliului Europei.Terry Davis a subliniat, de asemenea, că oamenii nu pot alege un guvern care să îi reprezinte în lipsa informării independente şi obiective.“Unele guverne consideră că apără interesul public atunci când încearcă să reducă la tăcere instituţiile media, pe care le consideră iresponsabile”, mai arată Davis, cu precizarea că “asemenea acţiuni arbitrare sunt nedemocratice”.

 

Sursa: BBC, Newsin.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus