Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.04.2008

Mediafax: Voronin acuză România că îngreunează soluţionarea conflictului transnistrean

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sugerează că România este de vină pentru lipsa de progrese în soluţionarea conflictului transnistrean, relatează Tiraspol Times în ediţia electronică de marţi.

"De fiecare dată când relaţiile dintre Transnistria şi România se îmbunătăţesc, există isterii în România", afirmă Voronin într-un interviu acordat agenţiei DPA.

"Dar putem soluţiona acest conflict de unii singuri", subliniază liderul de la Chişinău.

Anterior, Voronin acuza autorităţile de la Bucureşti că l-au convins pe fostul preşedinte moldovean Mircea Snegur să înceapă războiul cu Transnistria, în 1992.

"Bucureştiul nu recunoaşte existenţa moldovenilor în România. Asta înseamnă că autorităţile române nu recunosc nici limba şi nici naţiunea moldovenească. Iată acum când ne apropiem de rezolvarea problemei transnistrene, (preşedintele român Traian) Băsescu se lansează în declaraţii cu pretenţii teritoriale faţă de Ucraina", a declarat Voronin.

"Asta se face intenţionat. În schimb, cei de la Bucureşti l-au convins pe Snegur să înceapă războiul cu Transnistria. Spun asta pentru că trebuie să ştie toată lumea ce a fost", a adăugat el, în cadrul acestei emisiuni transmise pe postul de televiziune loial comuniştilor, NIT.

Potrivit Deutsche Welle, în cadrul aceleiaşi emisiuni televizate Voronin a acuzat şi Ucraina că a ajutat regimul de la Tiraspol să exporte armament: "Toate cele 13 uzine din Transnistria, care fabricau armament în regim non-stop, îşi încărcau muniţiile noaptea, pe corăbii, lângă Tiraspol. Ei turnau nisip şi pietriş pe un suport, apoi ridicau steagul Ucrainei şi plecau până la Odesa. Conflicte în regiune erau suficiente – în Iugoslavia, Abhazia, Osetia, Cecenia, unde vrei ..., în Irak".

Liderul Partidului Social-Democrat din R. Moldova, Dumitru Braghiş, a calificat drept minciuni şi aberaţii declaraţiile lansate de preşedintele moldovean, într-o emisiune difuzată în direct, vineri, de postul de televiziune NIT, relatează pagina online a agenţiei Info Prim-Neo.

Comentând declaraţiile lui Vladimir Voronin, care a afirmat că războiul de pe Nistru a fost iniţiat de autorităţile de la Chişinău la sugestia Bucureştiului, Dumitru Braghiş consideră că, pe lângă "relaţii proaste cu ţările lumii, cu partenerii strategici şi vecinii, el (Vladimir Voronin) şi în Vinerea Patimilor încearcă să mai toarne o căldare de benzină în focul care arde relaţiile cu vecinii".

"Minciunile spuse de preşedintele Voronin au devenit politică de stat, o practică a guvernării actuale utilizată atât de cei care sunt implicaţi în sistemul de guvernare, cât şi de cei aserviţi, lingăii guvernării şi de însuşi şeful statului”, a declarat Dumitru Braghiş marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit liderului PSD, declaraţiile şefului statului au ca scop promovarea imaginii Partidului Comuniştilor şi încercarea de a se menţine la putere cu orice preţ. Braghiş îi propune preşedintelui să participe împreună la o emisiune în direct pentru a discuta deschis despre "cine a deteriorat relaţiile Republicii Moldova cu ţările lumii, cine a promis să rezolve problema transnistreană şi a adâncit-o şi mai mult, cine a promis să creeze 300.000 locuri de muncă, în realitate în şapte ani reducând peste 700.000, cine a lăsat peste 300.000 de copii fără unul sau ambii părinţi, cine a distrus economia ţării".

Sursa: Mediafax

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus