Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.04.2008

Maracuţa: Rusia doreşte ca întreaga Republica Moldova să rămână în zona ei de influenţă geopolitică, nu doar Transistria

Unul dintre liderii transnistreni Grigore Maracuţa, a declarat că rezolvarea conflictului transnistrean va fi un proces de lungă durată şi a sugerat că optimismul Chişinăului în această privinţă ar avea raţiuni electorale, transmite BBC."Euforia legată de soluţionarea apropiată a conflictului transnistrean, mai ales pe principiile asupra cărora insistă Chişiunăul, este prematură", a declarat Grigore Maracuţa într-un interviu pentru publicaţia rusă “Nezavisimaia Gazeta” .

Motivele optimismului afişat de conducerea Partidului Comuniştilor de la Chişinău ar fi, în opinia domnului Maracuţa, pur electorale.

"Ce mai pot ei oferi electoratului după două termene de guvernare, de vreme ce lozinca lor principală a fost anume soluţionarea conflictului transnistrean?", a spus Maracuţa.

Grigore Maracuţa s-a declarat sceptic şi în privinţa grupurilor de lucru ale celor două părţi şi a punerii în practică a acordurilor la care vor ajunge acestea.

El a explicat absenţa referirilor la regiunea transnistreană în recenta dispoziţie dată de preşedintele Putin guvernului său de a strânge relaţiile cu Abhazia şi Osetia de Sud prin faptul că "multe dintre chestiunile vizate în dispoziţia lui Putin au fost deja soluţionate la noi". Întrebat dacă Moscova exercită presiuni asupra Tiraspolului ca să accepte reunificarea Republicii Moldova, Maracuţa a spus că n-a existat nici o presiune sub forma ameninţărilor sau a ceva de acest fel.

Totuşi, ar exista unele nuanţe: "Luând în consideraţie o anume încăpăţânare a puterii executive a Transnistriei, ajutorul rusesc în ultimul timp a fost redus şi a fost direcţionat pentru gestionare spre parlament. Fapt care poate fi apreciat drept presiune. Dar Moscova a exercitat presiuni şi asupra Chişinăului ca acesta să se aşeze la masa tratativelor", a apreciat domnul Maracuţa.

Întrebat dacă Moscova ar testa, aşa cum s-a speculat, în cazul Republicii Moldova şi regiunii sale separatiste, un anume model universal acreditat de Federaţia Rusă de soluţionare a conflictelor, Maracuţa a răspuns: "Bineînţeles, Rusia doreşte ca întreaga Republica Moldova să rămână în zona ei de influenţă geopolitică, nu doar Transistria". Grigore Maracuţa este unul dintre liderii-fondatori ai Republicii Trasnistrene, autoproclamată la 1990 în estul Republicii Moldova şi de asemenea, fost preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol. Acum este deputat şi secretar general al aşa-numitei Adunări Interparlamentare a Statelor Nerecunoscute.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus