Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-24/4829-4829.html
Data: Apr 24, 2008 (22:07)

În 2008 BERD va dubla asistenţa financiară pentru Moldova până la 75-100 mil. Euro

Prim-vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare Varel Freeman a declarat joi, într-o conferinţă de presă că în 2008, o treime din asistenţa BERD va fi acordată secorului public, iar două treimi – pentru cel privat.

Varel Freeman a precizat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare intenţionează să-şi extindă considerabil în anul curent activitatea în Moldova, datorită ameliorării climatului de afaceri şi a liberalizării în viitor a regimului comercial cu UE. „În anul trecut, volumul asistenţei acordate de Bancă a constitui 36 milioane Euro, iar în anul curent BERD intenţionează să dubleze această asistenţă”, a spus Varel Freeman.

Potrivit lui, BERD intenţionează să realizeze proiecte în domeniul transportului, infrastructurii, dezvoltării regionale, a întreprinderilor mici şi mijlocii, construcţia reţeleor de apă şi canalizare, de consolidare şi dezvoltare a sectorului energetic.

De asemenea, Freeman a menţionat că BERD va promova o serie de proiecte în domeniul eficienţei energetice, care presupun implementarea unor tehnologii de economisire a energiei electrice, precum şi asistenţă tehnică pentru auditul sectorului energetic.

Freeman a declarat că în Moldova BERD acordă împrumuturi fără garanţie de stat, fapt ce implică mai multe riscuri pe de o parte, dar pe de altă parte acest fapt are şi aspecte pozitive: datoria externă a statului nu creşte, iar sectorul privat învaţă să fie responsabil pentru acţiunile sale şi să ramburseze creditele la timp şi în condiţiile stabilite. Drept exepmplu de un proiect de amploare, pe care BERD intenţionează să-l realizeze în 2008, VarelFreeman a menţionat proiectul de reconstrucţie a Aeroportului Internaţional Chişinău, care uzrmează a fi aprobat.

De asemenea, prim-vicepreşedintele Băncii a menţionat că BERD va continua sa acorde o atenţie specială sectorului bancar al Republicii Moldova. Până în prezent, BERD a acordat pentru băncile din Moldova credite în caloare de  80 mil. euro, iar în martie curent a aprobat o serie de linii noi de finanţare a sectorului bancar, în valoare de încă 70 mil. euro, destinaţi creditării întreprinderilor mici şi mijlocii.De la începutul activităţii sale în Moldova în 1992, BERD a semnat până în prezent 49 de proiecte în valoare de 205 mil. Euro.