Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.04.2008

România ar putea adopta euro abia în 2015 - sondaj Reuters

România ar putea adopta moneda europeană în 2015, arată, marţi, un sondaj efectuat de Reuters pe un eşantion de 29 de analişti şi strategi, care confirmă estimările din ianuarie.

Banca Naţională a României (BNR) vizează renunţarea la leu în favoarea monedei unice europene în 2014.Slovacia va deveni cea mai nouă ţară membră a zonei euro, când va adopta moneda unică europeană în 2009, dar alte ţări europene mai au câţiva ani până acolo, potrivit sondajului Reuters, citat de Newsin.

Potrivit sondajului Reuters efectuat între 11 şi 22 aprilie, analiştii se aşteaptă ca Estonia şi Lituania să se alăture zonei euro în 2012, iar Cehia, Letonia şi Polonia, în 2013. Aderarea Bulgariei la zona euro nu este aşteptată înainte de 2014, cu un an mai târziu faţă de estimările din ianuarie.

Sondajul a confirmat, însă, estimările din ianuarie pentru Ungaria, care ar putea adera la zona euro în 2014 şi România, pentru care data adoptării monedei unice europene este estimată la 2015.

"Perspectivele noastre privitoare la adoptarea euro în Europa Centrală au devenit cumva mai puţin optimiste", a comentat un analist al companiei de cercetare Oppenheim, Dagmar Alpen. "Motivul principal al scăderii optimismului este accentuarea recentă a inflaţiei corelată cu dezechilibrele externe continue", a precizat Dagmar Alpen.

Inflaţia în spirală şi controlul deficitelor bugetare sunt principalele provocări cu care se confruntă toţi potenţialii candidaţi înainte ca aceştia să renunţe la monedele lor naţionale.

Una dintre condiţiile intrării în zona euro prevede ca deficitele guvernamentale să nu depăşească 3% din produsul intern brut (PIB), iar inflaţia să nu depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor trei state membre ale Uniunii Europene (UE) care au cea mai scăzută inflaţie.

Slovacia ar putea să îşi reevalueze moneda naţională în următoarele 12 luni înainte de a adopta euro în 2009, dar 13 dintre analiştii chestionaţi de Reuters au estimat că e posibil ca Slovacia să nu îşi poată menţine rata inflaţiei în limitele criteriilor de la Maastricht timp de doi ani după ce va renunţa la coroană. Şapte analişti estimează că Cehia ar putea să îşi reevalueze moneda naţională în următoarele 12 luni, iar o parte dintre analişti au spus că am putea asista şi la o depreciere a leului şi a forintului în acest an.

Analiştii mai consideră că următoarea ţară ce va adera la UE, după aderarea de anul trecut a României şi Bulgariei, va fi Croaţia, dar pasul va fi făcut cel mai devreme în 2009. Estimările mediene privitoare la data de aderare indică anul 2011 ca data cea mai probabilă.

Macedonia, Muntenegru şi Serbia ar putea să se alăture Uniunii Europene în 2015, Albania şi Bosnia în 2016, dar Turcia nu va intra în UE mai devreme de 2020, potrivit sondajului Reuters.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus