Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2008

Şedinţa CPE: Expert-Grup prognozează o creştere a industriei de 20% în 2008 şi constată că „inflaţia este cel mai semnificativ risc” pentru economie

Şedinţa CPE: Expert-Grup prognozează o creştere a industriei de 20% în 2008 şi constată că „inflaţia este cel mai semnificativ risc” pentru economie

„În 2008 industria ar putea să  înregistreze o creştere anuală de peste 20%”, a estimat Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului analitic Expert-Grup în cadrul şednţei ordinare a Clubului Presei Economice. „În ianuarie-februarie industria a intrat pe un puternic trend ascendent (+9,6%), în martie înregistrându-se, potrivit estimărilor Centrului, un avans de 11%”. „Evoluţia favorabilă a condiţiilor climaterice, un flux continuu al exporturilor de vinuri spre Rusia şi valorificarea oportunităţilor oferite de Preferinţele Comerciale Autonome” sunt factorii care vor determina evoluţia industriei în acest an. Totodată economistul Prohinţchi afirmă că aceasta va fi în mare măsură „o creştere de revenire şi nu una calitativă”.

De asemenea, agricultura „va înregistra o creştere record în 2008, dar ca volum al producţiei aceasta se va înscrie în limitele istorice”.

„Guvernul Grecianîi a moştenit de la Guvernul Tarlev o economie care îşi revine după şocurile suferite în 2005-2007, dar care încă este expusă unor riscuri macroeconomice majore”, a mai menţionat Valeriu Prohniţchi. „Sunt şi riscuri noi, unele dintre care pot fi gestionate de Guvern, altele externe nu pot fi gestionate, iar riscul inflaţionist este unul major”. În martie inflaţia a atins cea mai înaltă cotă din februarie 2003, respectiv 15,4%. S-ar putea „ca prognozele inflaţioniste deja revizuite de către FMI (până la 11,4%) şi Guvern (11,8%) să mai fie revăzute în trimestrele II şi III”. Anterior a fost prognozată o creştere a preţurilor de până  la 10% în anul 2008.

Consumatorii moldoveni rămân avizi de consum. Acest lucru este explicat de creşterea puternică a salariilor şi de creşterea neobişnuită a veniturilor remise de emigranţi, care în 2008 poate să depăşească 1,6 miliarde de dolari SUA”.

Ana Popa de la Expert-grup este de părerea că inflaţia nu se va încadra în acest an într-o singură cifră. „Nici acţiunile Băncii Naţionale din luna trecută nu au avut un efect rapid. Aceasta se datorează şi unor cauze pe care BNM nu le poate controla, inclusiv scumpirea produselor alimentare”, estimează Ana Popa. Inflaţia afectează, în primul rând, cetăţenii săraci. „Continuă să persiste şi presiunile inflaţioniste ce vin din partea scumpirii resurselor energetice”, mai afirmă experta. Produsele alimentare s-au scumpit cu 7,7 la sută în primul trimestru.

Potrivit Expert-Grup, o estimare a inflaţiei pentru păturile cu venituri mici, în funcţie de consumul acestora, arată o rată a inflaţiei de 17%.

Referindu-se la scumpirea preţurilor pe plan mondial, Alex Oprunenco a declarat că epoca alimentelor şi resurselor energetice ieftine a trecut. Scumpirea petrolului va determina companiile să investească mai mult în conservarea energiei. În acest context expertul este de părere că ar trebui să fie întreprinse mai multe acţiuni: verificarea de către Centrul pentru protecţia concurenţei a corectitudinii privind stabilirea preţurilor, subvenţionarea celor mai sărace pături ale populaţiei şi respectiv a fermierilor.Republica Moldova a fost inclusă de către FAO într-o listă de 37 ţări în care riscul crizei alimentare este foarte înalt. Republica Moldova este unica ţară din Europa care a fost inclusă în această listă. Expert-Grup crede „că este vorba de o situaţie excepţională, cauzată de seceta din anul trecut, care va putea fi depăşită în anul 2008”, lucru menţionat de aceiaşi FAO.

 Referindu-se la conflictul dintre Termocom şi Primăria Chişinău în ceea ce priveşte tariful la energia termică, Valeriu Prohniţchi a declarat că „nu putem să avem energie mai ieftină decât costurile ce sunt necesare pentru producerea energiei”. O analiză regională arată că tariful în Chişinău „este mult mai mic”. Primul pas în respectivul conflict ar fi ca primăria să înţeleagă acest lucru, iar, pe de altă parte „este necesar un audit de performanţă şi un audit financiar al companiei Termocom”, care ar trebui să fie făcut nu de comisia mixtă creată de primărie şi întreprindere, ci de o companie internaţională.  Următorul pas ar fi stabilirea unui tarfi real, care ar ţine cont de cheltuielile reale, indiferent de veniturile populaţiei,  urmând ca cetăţenii săraci să fie susţinuţi diferenţiat de către stat. Expert-Grup este de părerea că ar trebui să fie stabilite relaţii directe între Termocom şi consumator.

Şedinţa  CPE a fost organizată cu ocazia lansării publicaţiei lunare de analize şi prognoză a Expert-Grup „Realitatea Economică”. Titlurile  ediţiei sunt: „Se aplică legea conservării energiei în relaţiile Termocom -Primăria Chişinău?”, „Cum nu trebuie planificate politicile în condiţiii de resurse financiare limitate?”, „Trebuie statul să subvenţioneze pierderile crescătorilor de porcine?”, „Este oare extinderea suprafeţelor irigate un bine inevitabil?”, „Cât de reală este o criză în sistemul bancar molovenesc?” etc.

Şedinţa Clubului presei economice este organizată cu sprijinul băncii VICTORIABANK, companiei Raiffeisen Leasing, reprezentanţei Microsoft în Moldova, companiei MOLDCELL, Centrului internaţional de business Skytower. Sursa: Clubul Presei Economce din Moldova 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus