Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.04.2008

Un eurodeputat german propune crearea unei Uniuni a statelor Est-Europene, din care ar face parte şi Moldova

Un eurodeputat german propune crearea unei Uniuni a statelor Est-Europene, din care ar face parte şi Moldova

Vicepreşedintele Uniunii Social-Creştine (CSU) din Bavaria (Germania) şi reprezentantul Europarlamentului Ingo Friedrich a propus o a treia cale pentru ţările care încă nu au aderat la UE, dar aspiră să devină membre.

Într-un comunicat de presă, difuzat luni, 21 aprilie, de către eurodeputatul Ingo Friedrich se arată că este necesar de creat o alternativă a Uniunii Europene pentru ţările din Estul Europei, vecine cu UE. „Avem nevoie de o a „treia cale”, între aderarea şi neaderarea la UE, între statele membre şi nemembre ale UE”, a spus Ingo Friedrich, care este membrul prezidiului Parlamentului European. Potrivit lui, în această uniune ar putea intra Moldova, Ucraina şi statele din Caucazul de Sud. „UE la moment şi-a valorificat posibilităţile de extindere. Pentru a câştiga încrederea cetăţenilor, UE trebuie să se concentreze asupra aprofundării integrării, ci nu asupra extinderii. De asemenea, şi din punct de vedere financiar nu este nevoie de un nou val de extindere”, consideră eurodeputatul.

Totodată, în opinia lui, nu ar fi corect ca celelalte state europene să fie excluse definitiv, iar Uniunea statelor est-europene ar putea constitui o soluţie temporară pentru ţările care aspiră la integrarea europeană şi care se vor apropia treptat de UE.

Potrivit lui Ingo Friedrich, statele cuprinse în Politica Europeană de Vecinătate, ar putea forma un aşa-zis „cordon sanitar”. De asemenea, potrivit proiectului propus de eurodeputatul german, aceste state vor trece la un nou nivel de relaţii cu UE – o formă intermediară între calitatea de membru al UE şi parteneriat aprofundat – numit „Comunitatea Europeană”. Potrivit lui Ingo Friedrich, perioada de tranziţie, de pre-aderare la UE ar putea dura 20 de ani, timp în care aceste state se vor apropia pas cu pas de UE.

Uniunea statelor est-europene ar putea fi creată după modelul Uniunii ţărilor din bazinul Mării Mediteranene, propus în martie de către preşedintele Franţei Nicolas Sarcozy. În această uniune ar intra 27 de state membre ale UE plus 10 state din bazinul mării Mediteranene, printre care Turcia, Libia, Liban şi Israelul. Despre crearea acestei uniuni va fi anunţat oficial la 13 iulie 2008.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus