Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2008

FMI: Economiile ţărilor în dezvoltare din Europa vor înregistra o creştere mai mare decât în ţările UE

FMI: Economiile ţărilor în dezvoltare din Europa vor înregistra o creştere mai mare decât în ţările UE

În raportul FMI privind evoluţia economiilor din Europa, publicat luni, 21 aprilie, se arată că în anul 2008 cele mai mari ritmuti de creştere economică pe continent vor fi înregistrate în Muntenegru (7,2), Belarus (7,1%), Moldova (7%). Rusia (6,8%) şi Slovacia (6,5%). Marile economii europene vor înregistra creşteri modeste. Astfel, în Marea Britanie PIB va creşte cu 1,6%, în Germania şi Franţa cu câte 1,4%.

Potrivit raportului FMI, Europa se confruntă în prezent cu o scădere a ritmului de creştere economică, influenţată fiind de turbulenţele de pe pieţele financiare, inflaţia ridicată şi aşteptata recesiune - moderată ce-i drept, a Statelor Unite. Prognoza regională a FMI estimează că economiile avansate ale Europei se vor confrunta cu o scădere a ritmului în următorii 2 ani, la 1,5% în 2008 şi 1,4% în 2009, de la 2,8% anul trecut.

FMI a estimat că Europa Occidentală se va confrunta cu o încetinire semnificativă a creşterii economice, în timp ce în centrul şi estul Europei ritmul încetinirii va fi mai puţin accentuat. FMI a mai arătat că unele dintre băncile centrale ale unor ţări din centrul şi estul Europei, printre care Rusia, trebuie să îşi înăsprească şi mai mult politica monetară.

„Scenariul de bază prevede o aterizare destul de uşoară, cu rate de creştere apropiate de estimările FMI pentru majoritatea regiunii”, a menţionat directorul departamentului Europa al FMI, Michael Deppler. „Mai exact, ne aşteptăm la o încetinire a creşterii economice de la 6,9% în 2007, până la 5,5% în 2008, care să continue şi în 2009. Inflaţia principală se va tempera în a doua jumătate a acestui an, deoarece vor scădea preţurile alimentelor şi cele ale mărfurilor”, a spus Deppler.

În ceea ce priveşte Moldova, FMI estimează pentru 2008 o rată a inflaţiei de 11,4%, iar în 2009 o reducere seminficativă a acesteia până la 7,9%.

De notat că în 2007, creşterea economică în Moldova a constituit 3%, iar rata inflaţiei 13,1%. În acelaşi timp, Guvernul Moldovei prognozează pentru 2008 şi 2009 o creştere a PIB de câte 5% anual şi o rată a inflaţiei de 8% şi 6%.

Banca Mondială prognoza în raportul său privind perspectivele Economiei Mondiale că  ritmul de creştere economică în Moldova se va majora de la 4%  în 2006, până la 6% în 2007, 6,8% în 2008, iar în 2009 va constitui 7%.

Precum afirmă experţii Băncii Mondiale, după nivelul deficitului extern, Moldova va ocupa locul 4 în regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale, dupa Letonia, România şi Kargazstan  şi locul 3 din Regiune după rata de creştere a PIB, fiind devansată de Azerbaidjan, Georgia şi Armenia.

La nivel mondial, Banca Mondială prognozează o încetinire a ritmului de creştere a economiei mondiale de la 3,6% în 2007 până la 3,3% în 2008.

Printre riscurile ce au determinat scăderea creşterii economiei mondiale, Banca Mondială menţionează deprecierea dolarului, spectrul unei recesiuni în SUA şi volatilitatea sporită a  pieţelor financiare. Potrivit expertilor BM, turbulenţele vor persista pe pieţele financiare internaţionale până la sfârşitul anului 2008.

Fondul Monetar International

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus