Trimite e-mail | Printeaza
IT
21.04.2008

BBC: Unimedia nu dezvăluie identitatea unor forumişti

Compania care are în proprietate portalul de ştiri Unimedia a anunţat luni că nu va oferi, aşa cum i s-a cerut, datele de identificare a unor persoane care şi-au exprimat opiniile în forumul acestui site.

Proprietarul portalului a apelat, totodată, către presă şi opinia publică să ia atitudine faţă de ceea ce a calificat drept îngrădire a libertăţii de expresie.

Companiei New Media Group, proprietar a portalului de ştiri Unimedia i s-a cerut, urmare a unei decizii judectoreşti, să ofere Procuraturii Generale şi Serviciului de Informaţii şi Securitate datele necesare identificării unor forumişti care au comentat recentul congres al Partidului Comuniştilor.

Un dosar penal de verificare operativă legat o posibilă incitare la ură a fost deschis încă la mijlocul lunii ianuarie.

Dar New Media Group a răspuns procuraturii că aşa-numitele adrese IP ale comentatorilor de pe forum au fost şterse, potrivit unei proceduri obuşnuite, din banca de date, după zece zile de la publicare.

Şi, spune directorul general al New Media Group, Tudor Darie, chiar dacă dispunea de aceste date, nu le-ar fi furnizat, deoarece compania şi-a propus să-i protejeze pe forumişti.

"Argumentele care sunt invocate de către reprezentanţii Procuraturii şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate ni se par un pic ridicole", spune Tudor Darie.

"Cu siguranţă cazul în care ne aflăm acum trebuie să devină un punct de pornire pentru anumite discuţii referitoare la cenzura pe Internet."

"Pentru că, din punctul nostru de vedere, demersul Procuraturii Generale reprezintă o încercare de a intimida vizitatorii site-ului", spune directorul general al New Media Group.

"Pentru că în mesajele postate pe site nu se conţin apeluri de a comite infracţiuni, dar procuratura deja se interesează de adresele IP ale acestor persoane."

"În această situaţie, unii comentatorii ar putea în general să renunţe să acceseze site-ul nostru."

"Şi evident că în acest caz e vorba şi de o autocenzură din partea vizitatorilor pentru că deja apare frica, teama de a fi sancţionat pentru anumite opinii pe care şi le expun pe un anumit forum", spune directorul general al New Media Group.

Nicolae Negru, expert la Centrul Independent de Jurnalism din Chişinău, consideră şi el că solicitarea Procuratuii Generale este mai curând de natură să prejudicieze libertatea cuvântului.

„Din punctul nostru de vedere solicitarea este echivalentă cu divulgarea surselor de informaţie", spune Nicolae Negru.

"Lucrul acesta poate fi făcut în condiţii specificate de lege şi având o motivaţie foarte serioasă. Din ce ştim noi în timpul de faţă motivaţia Procuraturii şi a SIS-ului nu este suficient de clară."

"Iar o solicitarea nemotivată, considerăm noi, are consecinţe nefaste pentru libertatea de exprimare", spune Nicolae Negru.

Deocamdată, nici Procuratura Generală şi nici Servicul de Informaţii şi Securitate nu au reacţionat la răspunsul companiei care administrează portalul de ştiri.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus