Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.04.2008

La Chişinău a avut loc prima şedinţă a Clubului consular

Clubul consular a fost înfiinţat de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în scopul de a consolida şi dezvolta în continuare relaţiile între autorităţile moldoveneşti şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare străine acreditate pentru Republica Moldova prin prisma unui dialog deschis şi permanent.

Prina şedinţă din 21 aprilie a fost deschisă de către Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care s-a referit la priorităţile MAEIE în cooperarea cu misiunile diplomatice străine acreditate în RM. Un aspect important în aceasta cooperare îl constituie schimbul permanent de informaţii. Din această perspectivă, şedinţele Clubului consular ar putea constitui un mecanism, inclusiv informal, pentru promovarea unui schimb util de opinii în domenii de interes comun. De asemenea, Viceministrul a subliniat că o prioritate esenţială a activităţii a MAEIE rămâne a fi perspectiva liberalizării regimului de vize cu UE, conlucrării cu misiunile diplomatice străine revenindu-i un rol crucial. Totodată, asistenţa a fost informată despre participarea delegaţiei ţării noastre la următoarea rundă de negocieri asupra Parteneriatului de Mobilitate RM-UE care va avea loc la 22 aprilie curent la Bruxelles.

La şedinţa de inaugurare a Clubului consular au participat peste 20 de funcţionari consulari străini acreditaţi la Chişinău şi experţi din cadrul autorităţilor de stat ale Republicii Moldova. Şedinţele Clubului consular se vor desfăşura periodic şi vor permite discutarea subiectelor consulare de interes comun, cum ar fi protejarea reciprocă a drepturilor şi intereselor cetăţenilor, lupta cu traficul de fiinţe umane şi migraţia ilegală, anihilarea reţelelor de perfectare a vizelor în mod fraudulos, facilitarea călătoriilor reciproce etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus