Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-19/4753-4753.html
Data: Apr 19, 2008 (01:50)

NewsIn: Aderarea României la UE ar trebui revizuită în urma declaraţiei lui Băsescu - deputat ucrainean

Deputaţii de la Kiev - atât din opoziţie, cât şi din partidele aflate la putere - sunt revoltaţi de afirmaţiile atribuite preşedintelui Băsescu referitoare la unele teritorii ucrainene ce ar trebui să facă parte din R. Moldova, unele voci cerând revizuirea statutului de membru UE pentru România.

"Nu pot să cred că preşedintele unui stat membru al UE a putut face o asemenea declaraţie! Este imposibil! Cred că la mijloc e o eroare de interpretare", a declarat deputatul Partidului Regiunilor din Rada Supremă de la Kiev, Taras Ciornovil, citat de portalul ucrainean de ştiri InterMedia Consulting. "Sunt surprins de apariţia informaţiei despre o asemenea declaraţie, deoarece în lumea modernă nimeni nu-şi permite asemenea lucruri. Astfel de atitudini pot genera sancţiuni internaţionale extrem de dure, iar persoana care le-a facut poate ajunge chiar la Tribunalul de la Haga", a spus Ciornovil. Potrivit deputatului, "cariera politică a unei personalităţi care a făcut asemenea declaraţii este compromisă în orice ţară a UE".

"Îmi este greu să cred că a fost sonorizată o astfel de frază. Dar în cazul în care a fost, fiecare forţă politică trebuie să lanseze declaraţii extrem de dure. Şi cred că trebuie să ne adresăm Uniunii Europene cu cererea expresă de reviziure a deciziei de aderare a României la UE", este de părere Ciornovil.

De asemenea, deputatul ucrainean a spus că dacă informaţia se va confirma, Kievul va trebui să ceară denunţarea mai multor tratate, pe motiv că Ucraina "a extins şi asupra României toate înţelegerile internaţionale care există între Ucraina şi UE, inclusiv regimul de călătorii fără vize".

"Declaraţia preşedintelui României privind o posibilă intrare a Transnistriei în componenţa Ucrainei în schimbul transferării către Republica Moldova a sudului Basarabiei şi a Bucovinei de Nord este un vis subiectiv a lui Traian Băsescu", a declarat şi deputata Lidia Grigorovici, din blocul proprezidenţial "Ucraina Noastră".

"Personal, cred că propunerea preşedintelui României este un vis subiectiv care, cel mai probabil, a fost expus în mod neoficial, deoarece, în mod oficial, preşedintele unei ţări care este membră NATO nu are dreptul să formuleze ca persoană oficială, ca membru al Alianţei, orice fel de pretenţii teritoriale faţă de oricare alt stat, deoarece una dintre condiţiile aderării la NATO este recunoaşterea imuabilităţii frontierelor după cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat deputata ucraineană, citată de agenţia rusă de ştiri Novîi Reghion.

"Având în vedere aceste lucruri, cel mai probabil declaraţia preşedintelui României a fost o expunere a unei poziţii personale. Şi bineînţeles că Ucraina nu va putea da curs acestei propuneri şi ca oricare altă ţară nu va renunţa niciodată la teritoriile sale", a subliniat Lidia Grigorovici. "Şi, folosindu-mă de acest prilej, aş vrea să reamintesc faptul că pe teritoriul României există zone imense populate compact de ucraineni. Dar noi doar nu formulăm niciun fel de pretenţii în acest sens!?", a adăugat deputata ucraineană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul unei dezbateri despre securitatea României organizată de Fundaţia Konrad Adenauer, că poziţia României de susţinere a integrării Ucrainei în NATO este "în strânsă legătură cu politica pe care România o are faţă de Republica Moldova". Prin intrarea Ucrainei în NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-şi asigura securitatea, dar odată cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui să garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integrităţii terioriale şi prin relaţiile de bună vecinătate", a spus şeful statului. Acest "statut convenabil" este cu atât mai important cu cât, potrivit lui Traian Băsescu, în Ucraina există voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat preşedintele - care cer ca "Transnistria să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei, care ar trebui să revină Moldovei".

Ambasadorul României la Kiev, Traian Laurenţiu Hristea, a fost convocat vineri la Ministerul ucrainean de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Ucraina.Ministerul ucrainean de Externe va verifica autenticitatea unor informaţii potrivit cărora preşedintele României ar fi declarat că, în anumite condiţii, sudul Ucrainei ar putea reveni în componenţa Republicii Moldova, a declarat şeful serviciului de presă al MAE de la Kiev, Vasili Kirilici, citat de presa ucraineană.

Oficialul ucrainean a subliniat că deocamdată "există doar relatări de presă şi în baza acestora Kievul nu poate avansa pretenţii în faţa preşedintelui României".

Potrivit lui Kirilici, MAE de la Kiev l-a mandatat pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România să clarifice în mod urgent poziţia Ministerului de Externe de la Bucureşti în legătură cu declaraţia. De asemenea, ambasadorul României în Ucraina a fost chemat vineri la MAE ucrainean pentru a clarifica autenticitatea relatărilor din presă, a mai spus Kirilici.

Solicitată de NewsIn pentru a confirma informaţia, Ambasada României de la Kiev a sugerat contactarea purtătorului de cuvânt al MAE de la Bucureşti. La rândul său, Ilie Bănică a declarat că "este în curs de verificare a acestei informaţii".

corespondent Lina Grâu

 

Sursa: NewsIn