Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.04.2008

Andrei Stratan: Moldova speră să găsească o soluţie în conflictul cu Transnistria până la sfârşitul anului 2008

Andrei Stratan: Moldova speră să găsească o soluţie în conflictul cu Transnistria până la sfârşitul anului 2008

Declaraţia a fost făcută, vineri, 18 aprilie, de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Andrei Stratan, după o întâlnire cu omologul sau sloven Dimitrij Rupel, la Ljubljiana, relatează AFP.

“Suntem optimişti şi credem că vom găsi o soluţie în problema transnistreană până la sfârşitul anului”, a precizat Stratan. “Cea mai înaltă conducere a Rusiei a spus de mai multe ori că problema transnistreană nu va fi rezolvată decât prin respectarea suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova”, a adăugat ministrul moldovean.

De notat că joi, la Tighina au demarat primele şedinţe ale grupurilor de lucru din Moldova şi Transnistria, constituite pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Şedinţele se desfăşoară la sediul Misiunii OSCE la Tighina. Primele se vor întruni în şedinţă grupurile de lucru pentru dezvoltarea infrastructurii, sănătate şi protecţie socială, agricultură.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, s-au înţeles în privinţa constituirii şi demarării activităţii grupurilor de lucru, la întrevederea de pe 11 aprilie, desfăşurată după o pauză de şapte ani.

Precum a notat presa rusă, întrevederea dintre Voronin şi Smirnov a fost pregătită şi facilitată de către Rusia. Totodată, unii experţi independenţi din Moldova nu sunt chiar atât de optimişti în legătură cu o apropiată soluţionare definitivă a conflictului. 

Astfel, în cadrul unei emisiuni televizate, dedicate întrunirii de la Tighina din 11 aprilie curent între Voronin şi Smirnov, directorul Institutului European din Moldova Victor Doraş a afirmat că , „în problema transnistreană, Vladimir Voronin trebuie să fie principial”. Doraş a calificat întevedere drept un eşec, iar principala problemă, potrivit lui,  constă în faptul că „în toată perioada negocierilor, din 2001 până în prezent, Moldova nu a venit cu o poziţie clară, o poziţie de principiu”.

"S-a pus condiţia ca Republica Moldova să obţină statutul de neutralitate. Trebuie să ne gândim dacă obţinerea acestui statut de către Republica Moldova este poziţia noastră principală sau este o încercare de a face pe placul Rusiei”, a spus Doraş.

La rândul său, analist politic al ADEPT Igor Botan, consideră că „prin intrevederea de la Tighina, Voronin a rezolvat o problemă personală şi una pentru partidul pe care îl conduce”. Boţan a spus că Rusia nu-şi poate permite să procedeze în cazul Transnistriei, aşa cum a procedat Uniunea Europeană şi SUA în Kosovo. „Cazul Kosovo a pus în evidenţă faptul că Rusia trebuie să gasească un element pozitiv în respectiva chestiune. Această mutare pozitivă a Rusiei este să împingă Transnistria la negocieri cu Republica Moldova. Maximum ce poate face acum Rusia este să-i spună lui Smirnov: „Du-te şi vorbeşte cu Voronin”, consideră Igor Boţan.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus