Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.04.2008

Germania oferă asistenţă tehnică în valoare de 2,3 mil. Euro pentru dezvoltarea sectorului financiar din Moldova

Germania oferă asistenţă tehnică în valoare de 2,3 mil. Euro pentru dezvoltarea sectorului financiar din Moldova

Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi Comerţtului Igor Dodon şi ambasadorul Germaniei în Moldova Nikolaus von der Wenge Graf Lambsdorff au semnat joi, 17 aprilie, Acordul între Guvernul Moldovei şi Guvernul Germaniei privind colaborarea financiară, care prevede acordarea Moldovei unei asistenţe tehnice în valoare de 2,3 mil. euro.

Conform Acordului,  mijloacele financiare vor fi oferite de către Institutul de Credit pentru Reconstrucţie (Kreditanstalt fur Wiederaufbau, KfW).

Precum a menţionat prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţtului Igor Dodon, suma alocată va fi utilizată pentru dezvoltarea băcii ProCredit Moldova, pentru care sunt preconizate până la 800 mii euro, precum şi  pentru crearea unui „Fond de studii şi specialişti” – 1,5 mil. euro.

Potrivit datelor MEC, până în prezent, prin intermediul Kreditanstalt fur Wiederaufbau (Institutul de Credit pentru Reconstructie, KfW)  în Republica Moldova se implementează mai multe proiecte. Printre acestea se numără proiectul de promovare a întreprinderilor mici şi mijlocii (3,58 mil. euro). Printr-o linie de credit către ProCredit Moldova a fost facilitat  accesul la credite pentru ntreprinderile mici şi mijlocii (IMM). În acest scop, ProCredit Moldova a dezvoltat o tehnologie a microcreditelor care este adaptată special necesitatilor întreprinderilor mici şi mijlocii şi care se bucură de o cerere mare pe piaţa Republicii Moldova. Scopul ei este crearea unor venituri şi unor locuri de muncă, precum şi întărirea întreprinderilor mici şi mijlocii. Proiectul s-a încheiat cu succes, mijloacele financiare au fost valorificate complet.

Un al proiect realizat de KfW în Moldova este crearea unor staţii pentru servicii agrotehnice, în valoare de 2 mil. Euro. În colaborare cu Sudzucker AG Moldova, întreprinderilor agricole din domeniul zahărului li se oferă sprijin tehnic şi servicii prin staţiile de servicii agrotehnice. Obiectivul este majorarea recoltei medii şi o contribuţie la asigurarea ocupării forţei de muncă şi a venitului în mediul rural.

Al treilea proiect realizat de KfW este sprijinul pentru infrastructura sociala, pentru care a fost alocate 4,65 mil. euro. Proiectul a vizat contribuţia  la implementarea proiectelor ţin de îmbunătăţirea instituţiilor de bază ale infrastructurii sociale (educaţie, sănătate, apă, curent electric) pentru populaţia din mediul rural şi din oraşele mici din Sudul Moldovei prin intermediul Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus