Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-17/4734-4734.html
Data: Apr 17, 2008 (21:33)

Peste 82 mii 500 de familii social vulnerabile din republica beneficiaza de seminte de porumb

Pe parcursul lunii aprilie, peste 82 mii 500 de familii social vulnerabile de fermieri din republica, afectate de seceta din vara 2007, vor beneficia de seminte de porumb în cadrul proiectului ONU „Acordarea asistentei de urgenta si a asistentei tehnice in depasirea crizei secetei in Moldova”. Ajutorul este acordat gratie asistentei financiare a Comisiei Europene prin intermediul Directoratului General pentru Asistenta Umanitara (ECHO), care aditional la contributia din septembrie 2007, in valoare de 3 milioane Euro (48 723 404 lei), a mai oferit Republicii Moldova 700 mii Euro (11 383 280 lei) pentru procurarea semintelor de porumb.

Ajutorul va fi distribuit in 31 de raioane din republica, cel mai grav afectate de seceta din vara anului 2007, dintre care 5 fiind din regiunea transnistreana. Fiecare familie va primi cate 10 kg de seminte, cantitate suficienta pentru a planta 0,5 ha de teren agricol. Beneficiarii au fost selectati de catre autoritatile publice locale, procesul fiind monitorizat si evaluat de catre o organizatie neguvernamentala, in conformitate cu urmatoarele criterii: familia trebuie sa posede nu mai mult de 2 ha de pamant agricol; sa fie proprietarul pamantului; sa aiba cel putin 0,5 ha de pamant pregatit pentru cultivarea porumublui; sa fie in stare sa se ocupe de cresterea porumbului; sa nu fi beneficiat anterior de ajutor pentru depasirea crizei secetei (din partea ONU sau din alte surse). Listele cu numele beneficiarilor si criteriile de distribuire a semintelor vor fi afisate pe panourile de informatii a primariilor. 

Proiectul ONU „Acordarea asistentei de urgenta si a asistentei tehnice in depasirea crizei secetei in Moldova”, a demarat in septembrie trecut, bugetul total fiind estimat la aproximativ 9 milioane dolari SUA.  Aditional la asistenta financiara oferita de Comisia Europeana,  mai contribuie financiar si Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (SIDA), Agentia Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Guvernele Olandei, Norvegiei, Italiei si Finlandei, Ministerul Austriac pentru Agricultura, Paduri, Mediul Ambiant si Managementul Apelor, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA).   Proiectul este gestionat de catre PNUD in parteneriat cu FAO, UNFPA, UNICEF, alte agentii ONU, Guvernul Republicii Moldova, precum si sectorul asociativ si autoritatile publice locale, care sunt parteneri de implementare a acestui proiect.