Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.04.2008

Comerţul în baza patentei a fost extins până la 1 ianuarie 2017

Guvernul Moldovei a aprobat miercuri, 15 aprilie 2008 proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, care prevede autorizarea comerţului cu amănuntul la tarabe, tonete, tejghele şi din autovehicule în pieţe autorizate în baza patentei de întreprinzător la înregistrarea unor cifre de afaceri de până la 300 mii lei într-o perioada de 12 luni consecutive. Comerţul în baza de patentă va putea fi realizat până la 1 ianuarie 2017.

Ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon a menţionat că pe parcursul a trei luni Ministerul Economiei şi Comerţului şi deţinătorii de patente au negociat şi au elaborat în comun proiectul legii în cauză. Ultima şedinţă comună a deţinătorilor de patente cu experţii ministerului în domeniul comerţului intern a avut loc la 11 aprilie 2008, în cadrul căreia au fost discutate schimbările finale în Lege.

Potrivit proietului, titularii de patente vor achita obligatoriu contribuţia de asigurare socială şi medicală, fapt ce le va asigura dreptul la o pensie minimă, la un ajutor de deces şi la servicii medicale prevăzute în Programul Unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul respectiv. În cazul respectării condiţiei achitării contribuţiilor sociale, durata activităţii desfăşurate în baza patentei va fi inclusă în vechimea de muncă a titularului patentei. Conform proiectului, pensionarii şi invalizii de toate grupele sunt scutiţi de la achitarea contribuţiei de asigurare socială de stat şi de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Persoanele fizice şi producatorii agricoli care comercializează surplusuri de produse agricole deţin dreptul de acces liber pe piaţă, fără deţinerea patentei de întreprinzător. Locurile pentru comerţ le sunt acordate la prezentarea actelor de provenienţă a mărfii, şi cu achitarea doar a taxelor din piaţă.

La propunerea deţinătorilor de patente, taxa pentru obţinerea patentei de întreprinzător va fi dublată. Actualmente taxa pentru patente în oraşe constituie 190 lei, în raioane 90 lei, iar în sate 50 de lei pe lună.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus