Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.04.2008

Investitorii cehi cauta oportunitati de investitii in Moldova

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, investitorii cehi sunt interesaţi de realizarea în viitorul apropiat a unor proiecte investiţionale de proporţii în ţara noastră în domeniile energeticii şi construcţiei drumurilor, a fost anunţat astăzi în cadrul întrevederii dintre Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Vojtech Filip, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe. 

Relaţiile bilaterale moldo-cehe care se dezvoltă pe principiile stimei şi interesului reciproc ale celor două state creează premise pentru impulsionarea cooperării bilaterale economice şi comerciale, a afirmat Marian Lupu. Intensificarea relaţiilor comercial-economice cu statele-membre ale Uniunii Europene reprezintă instrumente eficiente de impulsionare a procesului de integrare europeană a ţării noastre.    

La rândul său, Vojtech Filip a declarat că această ţară, odată cu preluarea Preşedinţiei în cadrul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2009, va acorda Republicii Moldova susţinere sporită pe calea integrării europene.      

Părţile s-au pronunţat, de  asemenea, pentru intensificarea dialogului interparlamentar dintre cele două ţări, fiind salutat faptul că Vojtech FILIP este preşedinte al grupului parlamentar de prietenie EURASIA, care include şi Republica Moldova, iar în cadrul Parlamentului moldovean este constituit un grup de prietenie cu Cehia, din componenţa căruia fac parte 26 de deputaţi. În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra efectuării unui schimb de delegaţii parlamentare la nivel de comisii parlamentare.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat o serie de aspecte privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean, pronunţându-se pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2.  

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus