Trimite e-mail | Printeaza
IT
16.04.2008

Investiţiile în serviciile de comunicaţii electronice au depasit cifra de 1,9 miliarde lei

Investiţiile în serviciile de comunicaţii electronice au crescut în 2007, comparativ cu 2006, cu 29,3% şi au atins cifra de un miliard 926,5 mil. lei. Cel mai mare volum de investiţii –  un miliard 158,6 mil. lei – a fost alocat în sectorul telefonie mobilă, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).                                                      Ion Pochin, director adjunct al ANRCETI, a relatat că aceste cifre confirmă justeţea estimărilor făcute acum un an de Agenţie privind evoluţia investiţiilor în dezvoltarea  serviciilor de comunicaţii electronice şi demonstrează că investitorii au încredere în prezentul şi viitorul industriei de comunicaţii. El a precizat că, anul trecut, investiţiile au crescut pe toate segmentele pieţei, cu excepţia sectorului telefonie fixă, unde acestea s-au redus, faţă de 2006, cu 13,5%. În sectoarele telefonie mobilă investiţiile s-au majorat cu 70,7%, în transport date şi acces la Internet – cu 36,2%, iar în sectorul servicii audiovizuale – cu 117%.

Potrivit sursei citate, reducerea investiţiilor în telefonia fixă se explică prin factorul saturaţiei acestei pieţe. Creşterea masivă a alocaţiilor în telefonia mobilă a fost determinată de intrarea pe această piaţă a doi operatori noi - „UNITE” şi „Eventis Mobile”, de rebranding – ul „VOXTEL”/”Orange Moldova”, precum şi de extinderea capacităţilor SA „Orange Moldova” şi SA „MOLDCELL”. Dublarea volumului de investiţii în serviciile audiovizuale se datorează în bună parte companiei „Sun Communications”, care a alocat, în 2007, circa 47% din totalul investiţiilor în acest sector.

Pochin a afirmat că Agenţia estimează pentru anul curent ritmuri mai mari de creştere a investiţiilor în sectorul transport date şi în serviciile audiovizuale. Prognozele ANRTI se bazează pe creşterea considerabilă a cererii de servicii de acces la Internet în bandă largă,  pe tendinţa de digitalizare a serviciilor TV, extinderea reţelelor TV prin cablu digital, pe posibilitatea lansării serviciilor IP TV. În ce priveşte investiţiile în telefonia fixă şi mobilă, ANRCETI estimează că acestea ar putea să se menţină la nivelul anului trecut sau chiar să scadă pe motiv că 2007 a fost un an deosebit pentru telefonia mobilă prin intrarea pe această piaţă a doi operatori noi, a spus directorul Agenţiei.

Potrivit datelor ANRCETI, valoarea pieţei serviciilor de comunicaţii electronice a crescut, în 2007, faţă de 2006, cu 20,2% şi a depăşit cifra de 5,4 miliarde lei.  Cele mai mari investiţii în acest sector au fost efectuate, în 2007, de către companiile „MOLDTELECOM” (746,6 mil. lei), „Orange Moldova” (657,3 mil. lei) şi „Eventis Mobile” (266,1 mil. lei).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus