Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.04.2008

Chişinăul a promis că va cere UE şi SUA să anuleze restricţiile aplicate liderilor transnistreni

Chişinăul a promis că va cere UE şi SUA să anuleze restricţiile aplicate liderilor transnistreni

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin i-a promis liderului transnistrean Igor Smirnov, în cursul întrevederii pe care cei doi au avut-o vineri la Bender, că va cere UE şi SUA să anuleze restricţiile de circulaţie care îi vizează pe unii lideri de la Tiraspol, transmite corespondentul NewsIn.

Vladimir Voronin a declarat în cadrul întrevederii că "atmosfera constructivă care îşi face loc în procesul de reglementare a problemei transnistrene va permite Chişinăului să solicite Uniunii Europene şi SUA să anuleze restricţiile de circulaţie pentru reprezentanţii conducerii Transnistriei", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei moldovene.

UE şi SUA au introdus în 2003 restricţii la circulaţie pe teritoriul său pentru toţi liderii regiunii transnistrene, motivaţia oficială fiind atitudinea inflexibilă, necooperantă şi neconstructivă la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Interdicţia este actualizată anual, oficialii europeni promiţând să o menţină până când liderii regiunii separatiste îşi vor schimba atitudinea la negocieri.

Comunicatul preşedinţiei moldovene mai arată că Igor Smirnov, la rândul său, a declarat că Tiraspolul "va anula restricţiile pentru circulaţia pe malul stâng al Nistrului pentru toţi reprezentanţii conducerii R.Moldova".

La întrevederea, prima din ultimii şapte ani, care a avut loc vineri în oraşul Bender (Tighina) controlat de autorităţile transnistrene, preşedintele moldovean şi liderul de la Tiraspol au convenit să continue şirul de întâlniri pentru a soluţiona, pe rând, toate problemele acumulate în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău.

Cei doi lideri au discutat "noi posibilităţi de dezvoltare a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol", au stabilit "noi posibilităţi de dezvoltare a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol" şi au schiţat "un şir de paşi concreţi pentru impulsionarea procesului de negocieri".

"Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au convenit să fie convocate de urgenţă grupurile comune de lucru pentru realizarea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceste grupuri de lucru ar urma să propună, în urma întrevederilor care vor avea loc, un şir de proiecte concrete în domeniul devoltării infrastructurii, construcţiei de drumuri, în domeniul securităţii şi dezarmării, precum şi în domeniile social, cultural şi umanitar", se mai arată în comunicat.

Comunicatul nu oferă detalii despre o eventuală reluare a negocierilor politice în formatul 5+2 (cele două părţi în conflict – Chişinăul şi Tiraspolul, mediate de Rusia, Ucraina şi OSCE, cu participarea UE şi SUA în calitate de observatori), chiar dacă unele agenţii de presă de limbă rusă susţin că subiectul reluării discuţiilor politice a fost unul central la discuţia dintre Voronin şi Smirnov.

Mai multe agenţii de ştiri afirmă că întrevederea a durat o oră şi jumătate şi nu 30 de minute cum anunţase anterior Itar-Tass.

Agenţia Infotag susţine, citând surse din administraţia de la Tiraspol, că la întrevederea de vineri Voronin şi Smirnov au obţinut înţelegerea de principiu de reluare a negocierilor politice în formatul 5+2, urmând ca data şi locul acestei întâlniri să fie stabilite ulterior.

Aceleaşi surse au precizat că "părţile au fost de acord că în prezent există condiţii favorabile pentru reglementarea definitivă a problemei", iar la viitoarele negocieri politice în formatul 5+2 va fi discutată o singură problemă – cea a viitorului statut al regiunii transnistrene în componenţa R. Moldova.

Preşedintele Vladimir Voronin i-a telefonat luni, 7 aprilie, liderului transnistrean Igor Smirnov şi au convenit să aibă o întâlnire bilaterală, însă data, locul şi subiectele de discuţie au fost păstrate secrete până vineri, iar şeful administraţiei de la Tiraspol sugera chiar, într-un interviu acordat săptămâna aceasta unui cotidian rus, că întrevederea sa cu Voronin nu este atât de sigură. Smirnov a spus că partea moldoveană a propus ca loc de întâlnire staţiunea Holercani, din stânga Nistrului, însă liderul transnistrean a refuzat să vină pe teritoriul Republicii Moldova de teamă să nu fie arestat.

Ştirea că întâlnirea dintre Voronin şi Smirnov este în desfăşurare, vineri, la Bender, a fost confirmată pentru NewsIn de consilierul prezidenţial Marc Tcaciuc, care a mai spus că preşedintele Voronin a trecut fără probleme în partea transnistreană. În trecut, autorităţile separatiste au îngrădit de mai multe ori accesul preşedintelui Voronin în regiunea transnistreană, nefăcând excepţie - potrivit ministrului de externe, Andrei Stratan - nici situaţia în care şeful statului, originar dintr-un sat din Transnistria, urma să meargă la înmormântarea mamei sale.

Oraşul Bender (Tighina) este al doilea centru administrativ ca mărime din regiunea transnistreană. Oraşul Bender este situat pe partea dreaptă a Nistrului. Oraşul este controlat administrativ de autorităţile de la Tiraspol şi a fost arena celor mai sângeroase lupte din perioada conflictului armat din 1992.

Sursa: NewsIn

reporter corespondent:  Lina Grâu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus