Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-04/4577-4577.html
Data: Apr 4, 2008 (10:01)

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Apararii al Republicii Moldova

Ministerul Apararii al Republicii MoldovaServiciul Relatii PubliceTel/Fax: 25-20-90E-mail: presamil@army.mdwww.army.md Comunicat Nr. 58 din 2008-04-04

 

Negocierile în CUC au fost deblocate

Delegaţiile din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), au reuşit să depăşească impasul în negocierile privind retragerea posturilor organelor de forţă din Zona de Securitate, în şedinţa ordinară desfăşurată la Tighina, joi, 3 aprilie.  

Ion Solonenco, co-preşedinte CUC din partea R. Moldova, a declarat că la finalul unor dezbateri încordate, partea transnistreană a acceptat propunerea Chişinăului privind examinarea proiectului respectiv într-o şedinţă ulterioară. „Pentru noi este absolut evident că, în acest moment,  delegaţia transnistreană nu este pregătită să negocieze retragerea posturilor deoarece aşteaptă în mod vădit o decizie politică în privinţa statutului Transnistriei. Reieşind din faptul că aceştia nu se încumetă să se pronunţe pe acest subiect din motivul pe care l-am enunţat, am propus desemnarea unui grup de lucru care să studieze în detaliu retragerea tuturor posturilor nesancţionate. Prin urmare, acest pas înseamnă că retragerea posturilor a fost menţinută pe ordinea de zi a CUC şi că există şanse să aibă sorţi de izbîndă în perspectivă”, a subliniat Solonenco. Totodată, problema privind retragerea posturilor de forţă, a precizat sursa citată,  va fi abordată inevitabil şi în cazul reluării negocierilor politice în formatul 5+2, avînd în vedere că aceasta este legată de nerespectarea drepturilor omului în Zona de Securitate.

Deblocarea negocierilor a permis membrilor CUC să examineze şi alte chestiuni incluse pe ordinea de zi a şedinţei. Este vorba în particular despre raportul Comandamentului Militar Unificat cu privire la situaţia din Zona de Securitate. În acest context, comandantul militar superior din partea R. Moldova, colonel Victor Macrinschi, a informat că forţele militare transnistrene aflate în Zona de Securitate desfăşoară aplicaţii militare fără să înştiinţeze CUC. „Raportul nostru conţine toate abaterile depistate în Zona de Securitate, iar acţiunile forţelor militare transnistrene nu reprezintă altceva decît o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor existente”, a  accentuat Victor Macrinschi.

În cadrul şedinţei au fost operate inclusiv şi cîteva modificări de ordin organizatoric, precum numirea unui reprezentant transnistrean în calitate de membru al CUC. Delegaţia moldovenească a votat candidatura propusă, dar a respins în schimb propunerea de numire a colonelului Valentin Izotov, care exercită în prezent funcţia de comandant militar superior din partea transnistreană, într-o funcţie de membru al CUC. „Rolul comandanţilor militari este să asigure activitatea pacificatorilor în Zona de Securitate. Aceştia se subordonează direct CUC şi, respectiv, nu au dreptul să devină membri CUC atîta timp cît deţin o funcţie care poate genera conflicte de interese”, a opinat Ion Solonenco.

De asemenea, trebuie spus că în Zona de Securitate a început rotaţia observatorilor militari. Un grup format din 4 ofiţeri ucraineni, care urmează să-şi îndeplinească mandatul în Zona de Securitate în calitate de observatori militari pe durata unui an, a fost aprobat în şedinţa CUC în unanimitate. În acest context, a remarcat Ion Solonenco, în şedinţa  planificată pentru data de 10 aprilie, se preconizează aprobarea unor prevederi noi din instrucţiunea referitoare la activitatea observatorilor militari. Modificările pe marginea acestui subiect reprezintă o iniţiativă menită să stipuleze clar situaţiile cînd este necesară deplasarea observatorilor în teren, precum cazurile de documentare a incidentelor ivite între pacificatori, organele de forţă şi populaţia civilă. Totodată, a adăugat sursa citată, în şedinţa viitoare urmează să fie  examinat inclusiv proiectul adresării către populaţia din Zona de Securitate privind predarea armelor şi muniţiilor deţinute ilegal din timpul conflictului armat.

Solonenco a reiterat în final că, în scopul soluţionării problemelor existente în Zona de Securitate, Chişinăul este dispus să poarte şi în continuare un dialog constructiv cu părţile implicate în negocieri.