Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-03/4574-4574.html
Data: Apr 3, 2008 (23:09)

NATO cere Rusiei să reia implementarea Tratatului CFE

NATO cere Rusiei, în declaraţia finală a summitului de la Bucureşti, să reia aplicarea Tratatului privind forţele convenţionale în Europa (CFE), Alianţa menţionând în context faptul că susţine integritatea teritorială a Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova, transmite Newsin.

În declaraţia finală a summitului NATO de la Bucureşti, Alianţa îşi reafirmă angajamentul faţă de Tratatul CFE, subliniind importanţa strategică a Tratatului, inclusiv regimul de flancuri, ca piatră de temelie a securităţii euroatlantice.

"Suntem profund îngrijoraţi de faptul că Rusia menţine suspendarea unilaterală a obligaţiilor legale pe care le presupune Tratatul. Această acţiune nu contribuie la obiectivul nostru comun de a menţine o viabilitate pe termenlung a regimului CFE şi cerem Rusiei să reia implementarea Tratatului. Situaţia curentă în care aliaţii implementează prevederile Tratatului, în timp ce Rusia refuză, nu poate dura pe termen nedefinit", se arată în declaraţie.

Aliaţii încurajează Rusia să coopereze pentru a ajunge la o soluţie şi aminteşte că ţările NATO fac paşi spre ratificarea Tratatului, în timp ce Rusia nu-şi respectă obligaţia de a-şi retrage trupele din Republica Moldova şi Georgia.

La punctul 43 al Declaraţiei summitului, aliaţii îşi exprimă îngrijorarea faţă de conflictele îngheţate din Caucazul de Sud şi Republica Moldova. NATO susţine integritatea teritorială, independeţa şi suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova. "Vom continua să susţinem eforturile pentru o soluţie paşnică a acestor conflicte regionale", spun aliaţii în document.

Cât despre regiunea Mării Negre, acesteia îi sunt consacrate şase rânduri în care se precizează importanţa ariei pentru securitatea euroatlantică, remarcându-se progresul în consolidarea stabilităţii regionale prin folosirea mecanismelor şi iniţiativelor existente. "Alinţa va susţine în continuare aceste eforturi ghidate de priorităţi regionale şi bazate pe transparenţă, complementaritate şi deschidere pentru a dezvolta un dialog şi cooperarea atât între ţările Mării Negre, dar şi cu NATO", afirmă documentul.

Tema CFE figurează pe agenda convorbirilor de duminică, de la Soci, dintre preşedinţii Putin şi Bush. Rusia a suspendat la 12 decembrie 2007 aplicarea CFE, un tratat-cheie pentru securitatea Europei, care a limitat în 1990 armamentele din Atlantic până în Urali. Moscova şi-a explicat decizia prin faptul că ţările din NATO refuză ratificarea noii versiuni a tratatului pe motiv că Rusia nu-şi retrage trupele din Georgia şi Transnistria, aşa cum s-a angajat. Scutul american antirachetă, dar şi bazele din România folosite de SUA au fost alte motive menţionate de Kremlin pentru decizia de a suspenda aplicarea CFE.

Ţările din NATO au divulgat zilele trecute propunerile pe care le-au făcut Rusiei, fără rezultat însă, pentru ieşirea din impasul legat de Tratatul pentru Forţele Convenţionale în Europa (CFE).

 

Sursa: Ziare.com

Bucharest Summit Declaration