Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-03/4571-4571.html
Data: Apr 3, 2008 (22:04)

Ziua: Pe Ei, cine-i apara?

Inainte si-n timpul actualului Summit NATO am auzit si citit cuvantul "aparare" de zeci de ori, rostit si scris in contacte din cele mai diferite, de fiecare data fiind asigurati ca Alianta acorda sprijin si asistenta, mai ales tarilor est-europene nou aderate, dar si viitoarelor...

Nimic mai firesc, daca ne gandim ca acestea au fost stranse in bratele fratesti ale URSS, timp de aproape o jumatate de secol, pana la sufocare! Sa nu mai vorbim de cele incorporate la sanul marii Uniuni Sovietice, devenite un fel de colonii modern-comuniste. Teritorii intregi mutilate, milioane de locuitori anihilati, destarati sau indobitociti doctrinar de comunism si internationalism proletar ("Proletari din toate tarile, uniti-va!").

Stergerea identitATii etnice si nationale era un scop si un mijloc prin care s-a urmarit crearea omului de tip nou, cu o cultura ideologizata si mai ales atee. Aceasta politica n-a reusit decat in parte, dovada Europa Unita si NATO largit, ambele organisme bazate pe democratie, incredere, respect reciproc si intr-ajutorare. Dar dupa cum o boala lunga si grea raman destule sechele, sub forma de "mosteniri", asa se intampla si azi in fostele tari comuniste, fiecare cu mai mici sau mai mari probleme economico-sociale si de identitate.

Firesc, mA voi referi doar la RomAnia. Concomitent cu fuga multor romani in Occident, regimul comunist a vandut, la propriu, sute de mii de etnici germani si evrei, nevrand sa stie de situatia conationalilor nostri aflati dincolo de granite. Este cazul, in primul rand, al moldovenilor si bucovinenilor, smulsi cu forta Armatei Rosii din trupul tarii. Aflati inca sub regim comunist, basarabenii sunt pe cale sa devina minoritari in republica fosta sovietica, deoarece rusii si rusofonii presedintelui Voronin sunt la putere si vor sa rupa orice legaturi cu Tara Mama. Acolo se rescrie istoria, se impune limba moldoveneasca, se are in vedere chiar schimbarea drapelului si a imnului national, se suprima ziarele si posturile de radio-tv romanesti (pe cand Leul va deveni rubla?). Numai ca, pe de alta parte, tot mai multi romani dintre Prut si Nistru renunta la cetatenia moldoveneasca sau isi iau si cetatenia romana. Aici e aici: autoritatile romane nu sunt in stare sa le redea cetatenia furata prin acordul Hitler - Stalin (Pactul Ribbentrop - Molotov), celor aproape un milion de doritori. Consulatul nostru de la Chisinau fiind depasit chiar si de cererile pentru vize.

Bucovina de Nord Si Basarabia de Sud sunt in componenta Ucrainei, tot prin vrerea lui Stalin, care-si impartea coloniile dupa bunul plac. Si Tinutul Herta, de asemenea. Ucrainenii nu vor sa mai stie ca, de exemplu, Cernautiul era al doilea oras din Regatul Romania Mare, ca in zecile de localitati din actuala regiune traiau romani in proportie de 90-100 la suta; acum, proportia s-a diminuat, dar majoritari sunt, in ciuda faptului ca unii beneficiaza de statutul de moldoveni, altii de romani! Intr-o Ucraina independenta si democrata, se inchid scoli romanesti, iar in cele ramase se invata obligatoriu si ucraineana. La faimoasa Universitate din Cernauti, studentilor li se impune sa invete in limba romana numai la catedra de profil. De discriminare au parte si romanii din Transcarpatia (regiune formata pe o jumatate din Maramuresul istoric), si cei din Basarabia de Sud, inclusi in regiunea Odessa. Si acolo, profesorii romani si preotii ortodocsi au de suferit, publicatiile romanesti sunt tot mai rare si apar cand apar, iar numerosi functionari romani au fost dati afara din administratia locala. Fata de aceasta situatie, ce-au facut autoritatile romane? Nimic! In schimb, au ramas viza si taxa de frontiera, pentru etnicii romani doritori sa-si vada plaiul strabun sau sa studieze aici. Mai mult, asa cum remarca academicianul Eugen Simion, s-a dus de rapa Institutul Bucovina, initiat de Academia Romana, in colaborare cu Universitatea din Cernauti si Academia de Stiinte din Austria, menit sa fie un important centru de studii interdisciplinare si de cercetari de antropologie culturala.

Inchei, cu Intrebarea din titlu: pe Ei, romanii nostri de dincolo, cine-i apara? Nu-i nevoie de o "umbrela" sau scut antibalistic, ci de Noi!

Sursa: Ziua

Valentin HOSSU-LONGIN